Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD zrejme stiahne nomináciu M. Jankovskej do Súdnej rady

Monika Jankovská, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V strane hovoria, že asi predsa len nebudú riskovať odchod ministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej, ktorá Janjovskú odmieta.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Smer-SD zrejme stiahne nomináciu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (nom. Smeru-SD) z voľby člena Súdnej rady SR, ktorú odmieta ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). TASR to potvrdili viaceré zdroje z koalície. Róbert Madej (Smer-SD), ktorý Jankovskú navrhol, na nominácii naďalej trvá.

V Smere-SD hovoria, že asi predsa len nebudú riskovať odchod ministerky Žitňanskej. "Rozmýšľame o tom, ale ešte nie je rozhodnuté," pre TASR povedal o stiahnutí nominácie zdroj z prostredia Smeru-SD. Vo vedení parlamentu je podľa informácií TASR názor, že na aktuálnej schôdzi treba voľbu už doriešiť, lebo to nejde odsúvať donekonečna. Voľbu parlament pre nedohodu v koalícii presúva už od leta.

Madej informácie o možnom stiahnutí nominácie potvrdiť nevie. "Parlamentný a politický život má svoj vývoj, ale k dnešnému dňu na svojom návrhu trvám," uviedol pre TASR Madej.

Šéfka rezortu justície vytrvalo odmieta Jankovskú, hovorilo sa aj o tom, že by mohla podať demisiu, ak by parlament túto nomináciu schválil. Žitňanská trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici a sudcovia. Odvoláva sa pritom na programové vyhlásenie vlády. Jankovská je sudkyňa a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že keď ministerka Jankovskú odmieta, poslanci Mosta-Híd za ňu nemôžu hlasovať. Voľbou sa má zaoberať aj sobotňajšia Republiková rada Mosta-Híd.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) dal za pravdu výhradám Lucie Žitňanskej. Pripustil, že programové vyhlásenie vlády nie veľmi vychádza v ústrety nominácii Jankovskej. Koalícia si podľa Maďariča musí túto záležitosť vydebatovať.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Dňa 28. júna sa v Súdnej rade skončil mandát Alene Šiškovej.