Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Smer trvá na protiústavnosti očkovacej novely

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico spolu s členmi strany Smer-SD. Foto: TASR Jakub Kotian

Podnet Smeru-SD na Ústavný súd podporia aj nazaradení poslanci NRSR okolo Tomáša Tarabu a Jána Podmanického.

Bratislava 25. júla (TASR) – Opozičný Smer-SD trvá na protiústavnosti novely, podľa ktorej bude môcť Úrad verejného zdravotníctva SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Šéf strany Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby právnu normu vetovala. Zároveň avizoval, že začiatkom nadchádzajúceho týždňa sa poslanci obrátia na Ústavný súd SR.



Podľa Fica sa po prijatí novely začne na Slovensku chaos, pretože zákon nehovorí, kde všade budú opatrenia platiť. V prijatom zákone vidí zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Zopakoval, že predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a koalícia urobili kšeft za miliardu eur pri dohode o preplácaní testov na COID-19.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú Fico vyzval, aby novelu vetovala. Zopakoval, že ide o protiústavný a diskriminačný zákon. Preto chce strana požiadať ÚS o pozastavenie účinnosti novelizácie a o jej vyhlásenie za protiústavnú.

Boris Susko (Smer-SD) namieta, že zákon nestanovuje prevádzky, kde sa ľudia zhromažďovať môžu a kde nie. Hovorí aj o tom, že vyhláškami ÚVZ nemožno obmedziť ľudské práva. Rovnako mu chýba špecifikácia testov potrebných pre vstup do práce či škôl a špecifikácia doby ich platnosti.

Podnet Smeru-SD na ÚS podporia aj nazaradení poslanci NRSR okolo Tomáša Tarabu a Jána Podmanického. Taraba rovnako hovorí o kšefte vo vládnej koalícii, kritizuje zmeny v postojoch Sme rodina a namieta návrh i zákona o podpore štátneho nájomného bývania.