Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Stančík: Žilinkovi dávame možnosť, aby návštevu dostatočne vysvetlil

Na archívnej snímke Andrej Stančík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Takáto návšteva je v kontexte súčasnej situácie na Ukrajine a hromadenia ruských síl na jej hraniciach necitlivá a vzbudzuje množstvo otáznikov, uviedol poslanec NR SR Andrej Stančík.

Bratislava 20. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Andrej Stančík (OĽANO) chce, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka prišiel na rokovanie parlamentného zahraničného výboru objasniť svoju cestu do Moskvy na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry. Predsedu výboru Mariána Kéryho (Smer-SD) chce požiadať o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Kéry na rokovanie o tejto téme nevidí dôvod, nemá problém so Žilinkovou cestou. Tvrdí, že výbor nie je generálnemu prokurátorovi nadriadený.

"Marošovi Žilinkovi dávame možnosť, aby návštevu dostatočne vysvetlil. Takáto návšteva je v kontexte súčasnej situácie na Ukrajine a hromadenia ruských síl na jej hraniciach necitlivá a vzbudzuje množstvo otáznikov," uviedol Stančík v stanovisku.

Poslanec tiež pripomenul, že Žilinka rokoval s osobou, ktorá je na sankčnom zozname EÚ. "Otázky vyvoláva aj jeho politizácia obrannej dohody s USA a pripomienky nad rámec funkcie generálneho prokurátora," dodal.

Kéry pre TASR reagoval, že Stančík ho ešte o zvolanie výboru nepožiadal. Zahraničný výbor nie je podľa neho súčinný s generálnym prokurátorom. "Nie sme mu nadriadení. Ak by to aj prišlo na bod programu, môj názor je, že jeho cesta bola absolútne legitímna. Išlo len o oslavu výročia, je to zbytočne kopanie do osoby generálneho prokurátora," povedal.

Zahraničný výbor by musel Kéry podľa svojich slov zvolať vtedy, ak o to požiada tretina jeho členov. Zvolať výbor z vlastnej iniciatívy k tejto téme nechce.

Žilinka počas minulotýždňovej návštevy Moskvy podpísal program vzájomnej spolupráce generálnych prokuratúr Slovenskej republiky a Ruskej federácie.