Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NRSR: Strany stále nevedia, ako sa správať ku kotlebovcom

Na snímke vpravo poslanec Marian Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko). Foto: TASR - Michal Svítok

Väčšina poslancov neplánuje podporovať návrhy strany Mariana Kotlebu, ale ani ju úplne ignorovať. Do diskusií s kotlebovcami by niektorí poslanci išli.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, #Sieť, SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina – Boris Kollár sa zatiaľ nedohodli, ako sa budú správať voči ĽSNS. Väčšina poslancov neplánuje podporovať návrhy strany Mariana Kotlebu, ale ani ju úplne ignorovať. Do diskusií s kotlebovcami by niektorí poslanci išli.

"Táto strana bola zvolená do Národnej rady. Myslím si, že ignorovať ich a nekomunikovať s nimi by bolo asi to najhoršie. Fašizmus by ale nemal byť nijako propagovaný a treba to zdôrazňovať. Smer-SD uznáva hodnoty, ktoré prinieslo SNP, teda oslobodenie Slovenska spod fašistickej nadvlády. Fašizmus, neonacizmus nepatrí nielen do parlamentu, ale do celej spoločnosti," povedal pre TASR Jaroslava Baška zo Smeru-SD.

Fašizmus nemieni podporovať ani Dušan Tittel z SNS. "Téma fašizmu je u nás v SNS téma, ktorá neprejde. Vždy sa postavíme za to, že fašizmus sa v nijakej podobe nebude podporovať," uviedol Tittel. Podobný názor má aj šéf klubu Mosta-Híd Gábor Gál. "S kotlebovcami spolupracovať nebudeme, nebudeme podporovať žiadne ich návrhy. Zachováme sa tak, že si budeme ctiť mandát, ktorý dostali, ale tým to celé končí. Ja som sa k iniciatíve Stop fašizmu pridal," vyhlásil Gál.

Líder #Siete Radoslav Procházka rešpektuje rozhodnutie voličov v parlamentných voľbách. "Mandát každého jedného poslanca Národnej rady má rovnaký základ, to je vôľa občanov. Nevidím dôvod nejako demonštratívne odchádzať z pléna, keď vystúpi poslanec z inej politickej strany," povedal pre TASR.

Gábor Gál (Most-Híd), Radoslav Procházka (Sieť), Dušan Tittel (SNS) a Jaroslav Baška (Smer-SD) o výzve Stop fašizmu v parlamente.


Miroslav Beblavý (nezaradený) je rozhodnutý nelegitimizovať fašizmus a nerobiť z poslancov ĽSNS legitímnych poslancov. "Neodmietnem počúvať žiadneho občana, nech má akýkoľvek názor. Ale nevidím dôvod ani komunikovať, ani podporovať, ani iným spôsobom legitimizovať pôsobenie fašizmu v parlamente," uviedol Beblavý, ktorý ale nevylúčil účasť v diskusiách s kotlebovcami. "Napríklad, keby išlo o SNP, nemám najmenší problém ísť diskutovať s fašistom a povedať mu do očí, čo si myslím o spochybňovaní SNP," zdôraznil.

Podobný názor má Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA. "Stotožňujem sa takmer so všetkým vo výzve Stop fašizmu. Neplánovala som ani podporovať návrhy, ani s nimi rokovať o podpore. Celkom sa ale nestotožňujem s tým, aby sme s nimi nechodili do diskusií. Nakoniec potom budeme mať v médiách kotlebovcov, ale nebudú tam oponenti. A to je nesprávne. Práveže by sme tam mali byť a vyvracať tie klamstvá, ktoré šíria. Ľuďom to treba povedať. Z tohto dôvodu pravdepodobne tú výzvu nepodpíšem," vysvetlila Remišová.

Diskutovať s kotlebovcami v médiách si vie predstaviť aj Martin Klus z SaS. "Je to dobrá príležitosť, aby sme sa ich pýtali na niektoré veľmi kontroverzné body ich programu. S výnimkou tohto bodu sa viem podpísať pod iniciatívu Stop fašizmu," povedal Klus. Predpokladá, že väčšina klubu SaS nebude podporovať návrhy ĽSNS. "Je to istá forma ostrakizácie," objasnil. Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA sa bude vyhýbať príležitostiam, ako dávať ĽSNS mediálny priestor. "Chcem sa k nim vyjadrovať čo najmenej. Lebo čím viac mediálneho priestoru, tým horšie pre celú vec," povedal.

Boris Kollár odmieta podpísať výzvu Stop fašizmu, ale rovnako nemieni fašizmus podporovať. "Ja chcem byť v politike slobodný. Žiadne výzvy nebudem nikomu podpisovať. Budem sa ad hoc rozhodovať podľa toho, čo hovorí a káže zdravý rozum. Môj dravý rozum hovorí, že my ako spoločnosť musíme niečo zmeniť, aby ľudia nedávali hlasy extrémistom," povedal s tým, že kotlebovcov ale nemožno ignorovať. "Oni sú tu legitímne. Oni sú reprezentanti 200.000 voličov. To nie sú extrémisti. My nevytlačíme na perifériu spoločnosti extrémistov tým, že sa im budeme otáčať chrbtom. Treba edukáciu v školách, mladým ľuďom vysvetľovať, čo je fašizmus," poznamenal.

Podľa Kotlebu poslanci, ktorí sa pod iniciatívu podpíšu, uprednostnia svoju účasť v kabarete namiesto práce pre ľudí. Avizuje návrhy ĽSNS, ktoré budú podľa neho v prospech ľudí. Kotleba tvrdí, že s mnohými poslancami má ĽSNS korektné vzťahy. "Asi nie je poslanecký klub, s ktorým by sme sa so žiadnym jeho členom nejakým spôsobom nerozprávali," povedal.

Parlamentné strany začiatkom apríla hovorili o tom, že by sa mali dohodnúť, ako sa budú správať k poslancom ĽSNS. Riešili aj otázku podpory kotlebovcov do vedenia parlamentných výborov. Väčšinu týchto postov strana napokon nezískala. Najnovšie poslanci dostali odporúčanie, ako zvládnuť prítomnosť Kotlebovej strany v parlamente, od iniciátorov výzvy Stop fašizmu.