Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mandátový počet vojakov SR v orgánoch NATO a EÚ sa aktualizuje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nezvyšujú sa tzv. celkové mandátové počty príslušníkov slovenskej armády vo vojenskom zastúpení mimo územia SR.

Bratislava 17. júna (TASR) – V orgánoch a vojenských štruktúrach NATO a EÚ bude môcť v rámci celkových počtov pôsobiť do 124 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch NATO/EÚ a návrhu na vyslanie príslušníkov OS SR do orgánov vojenského zastúpenia pri NATO/EÚ a do vojenských štruktúr NATO/EÚ. Parlament dokument vo štvrtok odsúhlasil.

"Aktualizácia reflektuje na potreby SR v procese implementácie transformačných zmien NATO, platných medzinárodných záväzkov SR voči partnerom v NATO a EÚ. Okrem toho reaguje najmä na adaptáciu veliteľskej štruktúry NATO, implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ a bilaterálne dohovory s partnermi," ozrejmilo Ministerstvo obrany SR ako predkladateľ návrhu.

Pripomína, že sa nezvyšujú tzv. celkové mandátové počty príslušníkov slovenskej armády vo vojenskom zastúpení mimo územia SR.

"Navrhovaná zmena štruktúr vojenského zastúpenia nemá vplyv na doterajší reálny počet príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, vyslaných na uvedený účel. Aktuálny počet 110 sa mení na 124 výhradne v rozsahu schválených celkových mandátových počtov. Predložený návrh nemá finančný vplyv, pričom výdavky súvisiace s predloženou aktualizáciou vojenského zastúpenia sú zabezpečené v rozpočte kapitoly MO," dodal rezort.