Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Svrček predložil novelu ústavy, pozmeňujúci návrh dala aj Kolíková

Na archívnej snímke poslanec Miloš Svrček. Foto: TASR - Jakub Kotian

Susko požiadal poslancov, aby umožnili zakotviť skrátenie volebného obdobia NR SR do ústavy.

Bratislava 7. decembra (TASR) - V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia o novelizácii Ústavy SR v súvislosti s referendom a predčasnými voľbami. Novelu predložil Miloš Svrček (Sme rodina), avizoval aj pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúce návrhy predložili aj Boris Susko (Smer-SD) a Mária Kolíková (SaS).

Svrček vysvetlil, že návrh Sme rodina by mohol umožniť skrátenie volebného obdobia NR SR dvoma spôsobmi, a to referendom a ústavným zákonom. Dodal, že v ústave by sa mala zakotviť povinnosť pre predsedu parlamentu, aby zabezpečil zverejnenie platného výsledku referenda v zbierke zákonov. Doplniť navrhujú odsek, ktorý má jednoznačne ustanoviť záväznosť a priamu účinnosť platného výsledku referenda o skrátení volebného obdobia. Takýto výsledok referenda by mal podľa jeho slov za následok automatické ukončenie volebného obdobia dňom jeho zverejnenia v zbierke zákonov.

Susko požiadal poslancov, aby umožnili zakotviť skrátenie volebného obdobia NR SR do ústavy. Poukázal na to, že v januári sa má konať referendum o prijatí zmeny ústavy, pričom by táto mohla byť dovtedy prijatá. Predložil preto pozmeňujúci návrh, ktorým chce zaviesť povinnosť prezidenta zrušiť vyhlásené referendum, alebo ho nevyhlásiť po žiadosti petičného výboru.

"Istým spôsobom považujem rokovanie o tomto návrhu ústavného zákona za nešťastné už len preto, že pripúšťame, že parlament nebude spôsobilý dokončiť celé funkčné obdobie a bude musieť byť toto obdobie skrátené, čo znamená na úkor riadneho chodu štátu znovu spustiť voľby a skrátiť priestor na to, aby mohla normálne fungovať vláda počas celého štvorročného obdobia, čo je kľúčové pre akékoľvek kľúčové zmeny, ktorými prechádza naša krajina," skonštatovala Mária Kolíková (SaS). Ak sa však spochybní riadny chod vlády alebo parlamentu, považuje za dobré mať zakotvené v ústave možné riešenie. Podčiarkla potrebu diskusie, či je dobré umožniť skrátiť funkčné obdobie referendom. Podľa Kolíkovej slov by takéto ustanovenie znamenalo permanentnú volebnú kampaň a absenciu priestoru na normálne fungovanie v riadnom volebnom období. Poukázala na zneužívanie referenda na politické účely.

Predložila pozmeňujúci návrh, ktorý by umožnil tzv. samorozpustenie parlamentu. NR SR by tak podľa nej mala možnosť skrátiť si volebné obdobie súhlasom trojpätinovej väčšiny. Voľby by sa následne mali konať do 90 dní. Zakotviť navrhuje aj riešenia pre prípady krízových situácií v období do volieb, aby bolo možné reflektovať situáciu a predchádzať škodám na životoch či bezpečnosti občanov. Takéto právomoci by do predčasných volieb mohla mať parlamentná rada. Kolíková hovorí aj o výnimkách, rada by nemohla rozhodovať napríklad o zákone o politických stranách, ústavných zákonoch či súhlasoch s medzinárodnými zmluvami a odvolávaní prezidenta.