Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Termín prerokovania klimatickej petície v pléne nie je známy

Ilustračné foto. Foto: TASR -Jaroslav Novák

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra. Podpísalo ju viac ako 120 000 ľudí.

Bratislava 27. januára (TASR) – Termín prerokovania petície iniciatívy Klíma ťa potrebuje v pléne parlamentu nie je známy. Výbor Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k tomu prijme stanovisko na februárovom zasadnutí. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ktorú požaduje petícia, je podľa Karahutu politické rozhodnutie. Ako uviedol, téma sa riešila aj na pondelkovej koaličnej rade.

Výbor pre životné prostredie odobril v decembri uznesenie o prerokovaní klimatickej petície v pléne. Klimatickú petíciu podpísalo viac ako 120 000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100 000 občanov, prerokuje parlament. NR SR odobrila v stredu Správu o príprave legislatívnych opatrení na zmierňovanie klimatickej zmeny a jej dopadov v podmienkach SR, ktorú vypracovalo Ministerstvo životného prostredia SR na základe podnetu výboru.

Signatári petície potvrdili, že momentálne rokujú so zástupcami politických strán o konkrétnom uznesení k prerokovaniu petície v parlamente. „Predstavitelia viacerých koaličných strán prejavili záujem prijať silné uznesenie o stave klimatickej núdze na Slovensku a naplniť tento obsah konkrétnymi úlohami a opatreniami pre vládu, ktoré by prispeli k riešeniu klimatickej krízy na Slovensku," uviedli.

Pri požiadavke petičiarov, aby sa na Slovensku vyhlásil stav klimatickej núdze, musí prísť k zhode všetkých koaličných strán.

„Bolo to predmetom koaličnej rady a nie je to uzavreté. To znamená, že to bude na programe na najbližšej koaličnej rade," tvrdí Karahuta. Pripomína, že slovenská legislatíva nepozná pojem klimatická núdza. Preto sú dve možnosti, ako by sa mohla vyhlásiť. Jednou z možností je, že by sa pojem deklaratívne zadefinoval bez merateľného dosahu klimatickej zmeny. Druhou je, že sa pojem klimatickej núdze zadefinuje s údajmi súčasného stavu klimatickej zmeny, hovorí Karahuta.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra. Podpísalo ju viac ako 120 000 ľudí. Žiada v nej poslancov parlamentu, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán a stratégiu, ako neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom petície je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov Európskej únie.