Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Úpravu zákonov v pôsobnosti rezortu kultúry prerokuje plénum zrýchlene

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ide o návrh zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK a o novelu, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti rezortu.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasili skrátené legislatívne konanie pri dvoch návrhoch z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Ide o návrh zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK a o novelu, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti rezortu.

Zákon o poskytnutí dotácií by mal umožniť rezortu poskytnúť príspevok zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.

Rovnako by dotácia mohla ísť na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu – napríklad na zdokumentovanie aktuálneho stavu kultúrnej pamiatky, odborné posúdenie potreby jej obnovy (reštaurovania) alebo prípravu projektovej dokumentácie na jej obnovu, takisto bude možné podporiť činnosti zamerané na budovanie alebo skvalitnenie evidencií kultúrnych pamiatok, výstavy, či odborné podujatia v tejto oblasti.

Druhý návrh rieši predĺženie platnosti vstupeniek i zrušenie odvodov do umeleckých fondov. Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu nebudú môcť uskutočniť ani v prvej polovici roka 2021, by mohli predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca júna 2022. Majiteľovi by mohli tiež v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie, konané do polovice roka 2022. Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor by mal byť povinný mu vyhovieť do 13 mesiacov od neuskutočnenia podujatia.

Návrh okrem iného ráta i s predĺžením ustanovenia o zrušení povinnosti platiť, respektíve zrážať príspevok z autorských odmien do verejnoprávnych umeleckých fondov (Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarného umenia). Povinnosť sa nemá vzťahovať ani na odmeny vyplatené v roku 2021. Autori by však mohli fondom platiť príspevky dobrovoľne, do konca marca 2022, sumu si v tom prípade môžu zarátať do daňových nákladov.