Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Uznesenie k Maďarsku a Poľsku sa odsúva na ďalšiu schôdzu parlamentu

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS) - archívne foto Foto: TASR - Martin Baumann

Národniari predložili návrh uznesenia k Maďarsku a Poľsku bez dohody koalície, tvrdili bugárovci.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Návrh uznesenia Národnej rady (NR) SR voči Maďarsku a Poľsku, ktorý predložili lídri SNS, sa odsúva na ďalšiu schôdzu parlamentu, ktorá bude v roku 2019. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil šéf SNS Andrej Danko s tým, že vládna trojka bude ešte o texte rokovať.

Národniari predložili návrh uznesenia k Maďarsku a Poľsku bez dohody koalície, tvrdili bugárovci. "Aj Most-Híd dokáže podávať návrhy bez dohody a presadiť ich s opozíciou," dodáva Most-Híd, ktorý v prípade uznesenia naznačil porušenie koaličnej zmluvy.

"Ideme v súlade s programovým vyhlásením vlády aj koaličnou zmluvou," uviedol v reakcii pre TASR prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Poukazoval na to, že podľa vládneho programu sa má pracovať na posilnení spolupráce Vyšehradskej štvorky (V4) aj na posilňovaní úlohy národného parlamentu.

V uznesení SNS okrem iného navrhuje, aby parlament vzal na vedomie návrhy voči Maďarsku a Poľsku. A tiež, aby vyhlásil, že sa bude aktívne zasadzovať za to, aby sa využili všetky dostupné príležitosti pre vzájomný dialóg Maďarska, Poľska a inštitúcií Európskej únie (EÚ), ktorý prinesie odpovede na všetky otvorené otázky.

V návrhu sa tiež píše, že súčasná situácia by sa mala vyriešiť v konštruktívnom duchu bez negatívnych dôsledkov na spoluprácu všetkých zainteresovaných aktérov a že parlament intenzívne vníma dostatočný priestor na efektívnu diskusiu medzi zainteresovanými stranami. "NR SR považuje samotné hlasovanie v Rade EÚ o spustení príslušného sankčného mechanizmu za krajné riešenie v prípadoch, keď zlyhajú všetky ostatné dostupné možnosti," uvádza sa ďalej. Podľa uznesenia je žiaduce prijímať také kroky a rozhodnutia, ktoré pomôžu obnoviť vzájomnú dôveru a prekonať vzájomné deliace línie medzi členskými štátmi EÚ a inštitúciami EÚ.