Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vetrák: Zmeny pri občianstve sa presunuli pre obavy

Na archívnej snímke Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Vetrák s posunom nesúhlasí. Argumentuje, že problematiku tzv. fiktívnych pobytov riešia poslanci v pozmeňujúcom návrhu k novele.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Rokovanie o novele zákona o štátnom občianstve sa opäť presunulo, riešiť sa má až na ďalšej riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorá je plánovaná na február 2022. Novelizácia rieši okrem iného zmiernenie podmienok pri strate slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu. K posunu došlo podľa poslanca Milana Vetráka (OĽANO) pre obavy z najnovších legislatívnych úprav v Maďarsku, týkajúcich sa nadobudnutia trvalého pobytu.

"Na novembrovej schôdzi parlamentu predseda NR SR požiadal ministra vnútra, aby presunul novelu z dôvodu najnovších legislatívnych úprav, ktoré sa udiali v Maďarsku, týkajúcich sa nadobudnutia trvalého pobytu za veľmi ľahkých podmienok," ozrejmil pre TASR Vetrák. Existuje podľa neho obava, že by mohlo dochádzať k tzv. fiktívnym pobytom pri udeľovaní štátneho občianstva.

Vetrák s posunom nesúhlasí. Argumentuje, že problematiku tzv. fiktívnych pobytov riešia poslanci v pozmeňujúcom návrhu k novele. "Ministerstvo vnútra si bude môcť vyžiadať také doklady na preukázanie skutočného pobytu v zahraničí, ktoré potrebuje na preukázanie toho, či nejde o fiktívny pobyt. Myslím si, že to rieši aj obavy, ktoré by mohli súvisieť s tým, ako Maďarsko prijalo legislatívu pri trvalom pobyte," priblížil.

Návrh novely prešiel prvým čítaním v parlamente ešte v marci. Následne sa z každej schôdze odsúval. Pôvodne bol problém nájsť zhodu na počte rokov pobytu v zahraničí, ktoré musí preukázať osoba, ak si chce pri získaní cudzieho občianstva nechať to slovenské. "Novela sa odkladala pre rozdielne názory členov koalície na podmienku dĺžky pobytu žiadateľa o občianstvo v cudzine, ako aj kvôli otázke, či sa pri potomkoch bývalých štátnych občanov, ktorí do zahraničia emigrovali v čase socializmu, bude požadovať evidencia k pobytu na Slovensku," uviedol Vetrák. Rezort zahraničných vecí podľa neho trvá na piatich rokoch, poslanci OĽANO chceli tri roky.

Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré novelu predložilo, hovorí, že najdiskutovanejšou na politickej úrovni je otázka "dlhodobého pobytu" na území cudzieho štátu vo vzťahu k ustanoveniu výnimiek zo straty slovenského štátneho občianstva. Rezort navrhuje najmenej päť rokov. "Akýkoľvek návrh smerujúci k zmene navrhovaných riešení však vyžaduje dôsledné posúdenie a zaoberanie sa všetkými súvisiacimi aspektami najmä s ohľadom na ich praktický dopad a korektnú aplikovateľnosť v praxi," skonštatovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV.