Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NRSR: Vládne návrhy na pomoc veriteľom Váhostavu prídu na rad v stredu

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Zatiaľ nie je jasné, s akými návrhmi príde vládna strana Smer-SD. Premiér Robert Fico však už skôr avizoval viacero zmien.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Zmeny vo vládnych opatreniach na pomoc veriteľom Váhostavu-SK by sa mali dostať na rokovanie parlamentu v stredu 22. apríla. Doteraz sa totiž plénum Národnej rady (NR) SR zaoberalo len tým, či o nich budú rokovať v zrýchlenom režime a prvým čítaním k novele Obchodného zákonníka.

Touto diskusiou sa skončil štvrtý rokovací deň 49. schôdze parlamentu. Keďže v prvom čítaní sa ešte návrh novely nemení, úpravy prídu na rad až v druhom čítaní. K tomu by sa mali poslanci dostať v stredu.

Zatiaľ nie je jasné, s akými návrhmi príde vládna strana Smer-SD. Premiér Robert Fico však už skôr avizoval viacero zmien. Napríklad takú, aby si malí veritelia mohli od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nevymazávali.



Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne ale premiér uviedol, že sa má zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi pritom Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Firma totiž plánuje v rámci reštrukturalizácie vyplatiť malým firmám a živnostníkom len 15 % z ich pohľadávok.

Niekoľko návrhov sa chystá predložiť aj opozícia. Spoločné majú to, že na splácaní dlhov Váhostavu-SK by sa mali podieľať aj jeho majitelia. Opozícia totiž viní premiéra z toho, že chce dlhy firmy odkupovať za peniaze daňových poplatníkov.