Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Kováčov štátny pohreb sa pripravuje, bude dôstojnou rozlúčkou

Slovenské vlajky sú 6. októbra 2016 stiahnuté na pol žrde pred prezidentským palácom, a to na počesť úmrtia exprezidenta Michala Kováča. Foto: Prezidentský palác SR

Vlajky na hrade aj pred parlamentom budú stiahnuté na pol žrde.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Štátny pohreb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča sa pripravuje. Vláda dnes k nemu prijme rozhodnutia. Potvrdil to premiér Robert Fico, ktorý chce, aby bol pohreb dôstojnou rozlúčkou s významným človekom, akým exprezident bol.

"Bol to náš prvý slovenský prezident a treba sa k tomu tak aj postaviť," vyhlásil Fico.



S Michalom Kováčom ho spájali podľa jeho slov vynikajúce medziľudské vzťahy. Fico si spomína na viaceré stretnutia s exprezidentom. "Veľmi živo sa zaujímal o veci a zostal v ňom taký silný ľudský rozmer. To ma na ňom vždy zaujímalo," poznamenal premiér.



Vlajky na hrade aj pred parlamentom budú stiahnuté na pol žrde



Vlajky na Bratislavskom hrade, ako aj pred budovou Národnej rady (NR) SR, budú dnes na znak úcty a spomienky na exprezidenta Michala Kováča stiahnuté na pol žrde. NR SR o tom informuje na sociálnej sieti.



Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) uviedol, že správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča prijal s ľútosťou. "Verím, že jeho odkaz, jeho pôsobenie, jeho práca, zostane navždy v našich srdciach ako odkaz politika oddaného službe svojmu národu," dodal Danko.

V Prezidentskom paláci zriadili kondolenčnú listinu



V súvislosti s úmrtím exprezidenta Michala Kováča bola v Prezidentskom paláci zriadená kondolenčná kniha. Podpísať sa do nej môže aj verejnosť. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.



Vstup pre verejnosť bude otvorený z Hodžovho námestia dnes od 15.00 do 18.00 h a v ďalších pracovných dňoch od 9.00 do 17.00 h. Prezident SR Andrej Kiska sa podpísal do kondolenčnej knihy dnes o 15.00 h.



Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu (5. 10.) o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. O konaní štátneho pohrebu rozhodne vláda. Má sa vytvoriť špeciálna štátna komisia na prípravu a zabezpečenie štátneho pohrebu a vypracuje sa špeciálny protokolárny poriadok ku konkrétnej príležitosti. Príprava štátneho pohrebu sa má konať v súlade s prianím rodiny zosnulého.