Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NRSR: Vlastníkom verejného vodovodu by mohla byť len samospráva

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vyplýva to z novely zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie by mala byť len obec alebo mesto, poprípade ich združenia a právnické osoby. Definovať by sa mala aj malá čistiareň odpadových vôd do 50 ekvivalentných obyvateľov, ktorá slúži na individuálne čistenie splaškových odpadových vôd z rodinných domov, menších penziónov či chát. Vyplýva to z novely zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

Vlastníkom verejných vodovodov a kanalizácií môže byť v súčasnosti akákoľvek právnická osoba, ktorá má sídlo v SR a je bezúhonná. Envirorezort pripomína, že to v praxi prinieslo problémy a nedostatočnú ochranu verejného záujmu. "Ide o prípady, keď napríklad developer, ktorý vybuduje v obci niekoľko rodinných domov a inžinierske siete, ktoré sú napojené na existujúci už prevádzkovaný verejný vodovod alebo verejnú kanalizáciu, toto odpredá vlastníkom rodinných domov v rozpore so zákonom, podľa ktorého vlastníkmi nemôžu byť fyzické osoby. Ďalej v mnohých prípadoch dokonca plánovane zanikne, nemá záujem starať sa o uvedenú infraštruktúru alebo si nevytvára účelovú finančnú rezervu na obnovu verejného vodovodu alebo verejnej kanalizácie," upozornil v dôvodovej správe.

Novelou sa to má zmeniť tak, aby vlastníkom mohli byť od účinnosti zákona len subjekty verejného práva - obec, združenie obcí alebo právnická osoba s majetkovou účasťou obce, viacerých obcí alebo s vlastnou majetkovou účasťou.

Návrh by mal upraviť kompetencie okresných úradov v rámci dohľadu nad verejnými vodovodmi a kanalizáciami. Mal by spresniť a doplniť podmienky pre správu prevádzkovateľa a povinnosti pre vlastníka verejného vodovodu či kanalizácie.

Novelou zákona by sa malo ustanoviť aj rovnaké postavenie subjektov, ktoré zabezpečujú výstavbu a prevádzkovanie vodovodných potrubí verejných vodovodov a stokových sietí kanalizácií mimo zastavaného územia obce. "Vodovodné potrubie verejného vodovodu a stoková sieť verejnej kanalizácie patria ako inžinierske stavby, spolu s vedeniami elektronickej komunikačnej siete, elektrickými vedeniami a plynovodmi, medzi technické vybavenie územia," konštatuje MŽP v materiáli.

Návrh dopĺňa aj ustanovenia týkajúce sa malých (domových) čistiarní odpadových vôd do 50 ekvivalentných obyvateľov. Tie sa podľa materiálu majú realizovať v prípadoch, ak nie je možné z technických dôvodov alebo neprimerane vysokých nákladov pripojenie nehnuteľnosti na verejnú kanalizáciu.

Do skupiny malých čistiarní odpadových vôd do 50 ekvivalentných obyvateľov by mala patriť aj podskupina domová čistiareň odpadových vôd, ktorá je navrhovaná obvykle pre rodinné domy, bytové domy či malé penzióny. Materiál by mal doplniť aj ustanovenia týkajúce sa malých čistiarní odpadových vôd a povinnosti pre vlastníka na zabezpečenie technickej revízie.