Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vynútené pristátie lietadla v Minsku považuje SR za odsúdeniahodné

Na archívnej snímke vľavo budova Národnej rady (NR) SR, uprostred vlajky SR a EÚ a vpravo Bratislavský hrad. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý sa na výbore v pondelok zúčastnil, uviedol, že je pre Slovensko neakceptovateľné donútiť pristáť lietadlo a zadržať novinára pod falošnou zámienkou.

Bratislava 24. mája (TASR) - SR považuje "vynútené pristátie" civilného letu na letisku v bieloruskom hlavnom meste Minsk za odsúdeniahodný, nelegálny akt ohrozujúci bezpečnosť občanov členských krajín Európskej únie. Požaduje vyšetrenie incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo. SR tiež podporuje uvalenie sankcií na režim prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka. Dôrazne žiada aj okamžité prepustenie novinára a všetkých politických väzňov. Stanovisko prijal Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti na pondelkovom zasadnutí, informovala o tom predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (Za ľudí).

"Výbor pre európske záležitosti jednoznačne ukázal svoju pozíciu k naozaj bezprecedentnému a neakceptovateľnému aktu, ktorý sa v nedeľu (23. 5.) odohral zo strany bieloruskej administratívy," povedala Marcinková. Dodala, že stanovisko s výnimkou nezaradeného poslanca Milana Mazureka podporili všetci členovia výboru.

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý sa na výbore v pondelok zúčastnil, uviedol, že je pre Slovensko neakceptovateľné donútiť pristáť lietadlo a zadržať novinára pod falošnou zámienkou. Touto témou sa budú zaoberať aj predstavitelia štátov na európskom samite. "Za SR sme pripravení podporiť všetky návrhy a reakcie vrátane sankcií. Jediné, čo možno budeme akcentovať, je, že treba dať pri tom pozor, aby sme nezhoršili podmienky občanov Bieloruska a neodrezali ich od sveta," poznamenal Heger.

K vynútenému pristátiu civilného lietadla na linke Atény – Vilnius došlo v Bielorusku v nedeľu. Medzi zadržanými je bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku. Lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk.