Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V NR SR začali s výmenou vzduchotechniky, stáť má 1,4 milióna eur

Na snímke budova Národnej rady (NR) SR 3. marca 2021 v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kompletne sa vymení technológia centrálnej prípravy vzduchu vrátane rekonštrukcie všetkých prislúchajúcich rozvodov a inštalácií.

Bratislava 3. júla (TASR) - V hlavnej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave sa koncom júna začala rekonštrukcia vzduchotechniky. Vymeniť sa má celý systém, aby sa znížila energetická náročnosť a zvýšila sa spoľahlivosť technológie. Prerábka by sa mala podľa Kancelárie NR SR vyšplhať na sumu maximálne 1,4 milióna eur.

"Ide o komplexnú rekonštrukciu prevádzkového súboru centrálnej prípravy vzduchu, ktorá je riešená výmenou za nový systém," priblížil pre TASR odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Kompletne sa vymení technológia centrálnej prípravy vzduchu vrátane rekonštrukcie všetkých prislúchajúcich rozvodov a inštalácií.

Pri každej rekonštrukcii či realizovaní stavebných prác v NR SR existuje nastavenie tzv. špeciálneho režimu tak, aby sa minimalizovali dosahy na činnosť parlamentu. "Kancelária NR SR má pripravený scenár aj pre mimoriadne požiadavky," tvrdí odbor s tým, že práce sa realizujú najmä v čase mimo plánovaných zasadnutí NR SR.

Parlament zvyčajne cez leto nerokuje, riadna schôdza je najbližšie naplánovaná až od 13. septembra. V posledných rokoch sa však počas letných mesiacov zišli poslanci na mimoriadnych schôdzach, ktoré sa týkali návrhov na odvolanie člena vlády.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Dano Veselský

Stavebné a montážne práce sa môžu podľa kancelárie robiť aj v noci, cez sviatky, v dňoch pracovného pokoja. "Kancelária NR SR má ako objednávateľ právo obmedziť alebo prerušiť výkon prác spojených s plnením predmetu zmluvy, a to z dôvodov na strane objednávateľa, najmä v prípade potreby využitia miesta plnenia na konanie štátnopolitickej alebo kultúrno-spoločenskej akcie," doplnil odbor komunikácie.

Zhotoviteľ sa podľa Kancelárie NR SR zaviazal prerábku dokončiť najneskôr do štyroch mesiacov. "Súčasťou diela je plnenie vykonať skúšobnú prevádzku diela v trvaní šesť mesiacov od odovzdania a prevzatia celého diela objednávateľom," priblížil odbor.

Cena za úplné, funkčné a včasné zhotovenie diela vrátane odstránenia prípadných nedostatkov predstavuje sumu 1.427.793 eur.