Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NR SR: Ženy rodičky by mohli mať právo na sprevádzajúcu osobu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predkladatelia spresnili, že ženou určená osoba nemôže byť osoba, ktorá je vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie.

Bratislava 12. júna (TASR) - Ženy rodičky by mohli mať uzákonené právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Do Národnej rady (NR) SR ju predložili viaceré koaličné poslankyne.

"Návrh zákona priznáva žene - rodičke právo na to, aby pri pôrode bola prítomná ňou určená osoba, prítomnosť viacerých ňou určených osôb sa žene umožní, ak to budú umožňovať podmienky zdravotníckeho zariadenia," píše sa v dôvodovej správe.

Zároveň by malo podľa predloženého návrhu platiť pravidlo, že prítomnosť týchto osôb môže byť ošetrujúcim lekárom v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas obmedzená, ak by bola nezlučiteľná s povahou poskytovaného zdravotného výkonu. Predkladatelia spresnili, že ženou určená osoba nemôže byť osoba, ktorá je vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie.

Legislatívna zmena by v prípade schválenia mohla nadobudnúť účinnosť 1. júna 2024.