Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Parlament žiada vládu, aby odmietla Globálny pakt OSN o migrácii

Na snímke pohľad na rokovaciu sálu NR SR. Foto: TASR - Martin Baumann

SR si podľa dokumentu ďalej vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou. Zároveň naďalej trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Vláda SR má zaujať nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Žiada ju o to Národná rada (NR) SR v uznesení SNS a Smeru-SD, ktoré poslanci schválili vo štvrtok 90 hlasmi.

Uznesenie tiež hovorí, že Globálny pakt OSN o migrácii nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky. "SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky," uvádza uznesenie.

Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je podľa dokumentu negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte. Slovensko podľa uznesenia podporuje riešenie príčin migrácie v krajinách pôvodu.

"Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by SR obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území," píše sa ďalej v uznesení parlamentu.

Slovensko si podľa dokumentu ďalej vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou. Zároveň naďalej trvá na odmietaní politiky povinných kvót.