Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kollár a Gafarová sa zhodli na potrebe prehĺbenia vzťahov

Na snímke sprava predseda NR SR Boris Kollár a predsedníčka azerbajdžanského parlamentu Sahiba Gafarova počas prijatia na Bratislavskom hrade v piatok 8. októbra 2021. Foto: TASR – Martin Baumann

Kollár ocenil aj ochotu azerbajdžanskej strany pri udelení povolení o prelet slovenského vojenského lietadla pri evakuácii z Afganistanu.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár a šéfka parlamentu Azerbajdžanu Sahiba Gafarová sa zhodli na potrebe prehĺbenia bilaterálnych vzťahov a ich rozšírenia o parlamentnú dimenziu. Kollár prijal Gafarovú v piatok na Bratislavskom hrade počas jej návštevy na Slovensku. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

„Nič nebráni rozvoju našich priateľských vzťahov," uviedol Kollár s tým, že aj napriek väčšej geografickej vzdialenosti Slovenska a Azerbajdžanu je v súčasnosti prirodzené, aby sme sa zaujímali o dianie v regióne toho druhého. Kancelária NR SR doplnila, že obaja predstavitelia parlamentov hovorili o spôsoboch, ako naštartovať medziparlamentné vzťahy. "Som presvedčená, že prehĺbenie našej medziparlamentnej spolupráce pomôže zlepšeniu vzájomných vzťahov," uviedla Gafarová.

Na stretnutí sa podľa slov kancelárie zúčastnili aj poslanci parlamentu Miloš Svrček (Sme rodina) a Peter Pellegrini (nezaradený), ktorí sú členmi parlamentnej skupiny priateľstva s Azerbajdžanskou, Kazašskou, Kirgizskou, Tadžickou, Uzbeckou republikou a Turkménskom. Diskutovať mali aj o dôsledkoch pretrvávajúcej pandémie nového koronavírusu i o aktuálnych výzvach vo svete, ako napríklad o situácii v Afganistane.

V tejto súvislosti Kollár ocenil ochotu azerbajdžanskej strany pri udelení povolení o prelet slovenského vojenského lietadla pri evakuácii z Afganistanu.

Kancelária zároveň ozrejmila, že návšteva predsedníčky Národného zhromaždenia Azerbajdžanskej republiky na Slovensku je zároveň historicky prvou návštevou predsedu azerbajdžanského parlamentu u nás.