Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NRSR:O zvýšení platov zdravotníkov rozhodnú poslanci v stredu o 17.00h

Na snímke zľava predseda Základnej odborovej organizácie Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Detskom kardiocentre – NÚSCH, a.s., Bratislava Ján Sýkora, podpredseda LOZ Miroslav Mendel, predseda LOZ Peter Visolajský a Zoltán Jány z LOZ Kramáre počas brífingu Lekárskeho odborového združenia po stretnutí s ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským v Bratislave v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Návrh rieši okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier i platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o zvýšení platov zdravotníkov rozhodnúť v stredu (5. 10.) o 17.00 h. Termín hlasovania avizovala Monika Kavecká (OĽANO) po utorkovom záverečnom slove k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

K vládnej novele predložili poslanci aj pozmeňujúce návrhy. Vladimír Baláž a Jozef Valocký (obaja Smer-SD) chcú upraviť platy aj pri lekároch špecialistoch a zubných lekároch špecialistoch. Miroslav Urban (nezaradený) navrhol zvýšenie pri lekároch špecialistoch.

Návrh rezortu zdravotníctva rieši okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. O návrhu rokujú poslanci v skrátenom legislatívnom konaní. Aktuálne je v druhom čítaní.