Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Valášek kritizuje že sa 16 rokov neaktualizovali stratégie

Na archívnej snímke predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Foto: TASR – Jakub Kotian

Valášek upozornil, že stratégie nemajú byť len kusom papiera.

Bratislava 27. januára (TASR) – To, že sa Bezpečnostná a ani Obranná stratégia SR neaktualizovali šestnásť rokov, je trestuhodným zanedbaním povinností bývalej vlády voči občanom. V pléne Národnej rady SR to vyhlásil predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí).

Jeho stranícky kolega podpredseda parlamentu Juraj Šeliga ocenil, že tieto dokumenty dnes nikto politicky neblokuje tak, ako to bolo za predošlej vlády. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) Šeligu skritizoval, že do rokovania o dokumentoch vnáša politiku.

Valášek upozornil, že stratégie nemajú byť len kusom papiera. „Za normálnych okolností v normálnom štáte tento 'kus papiera' rozhoduje o tom, kto sú naši spojenci, kam dáme miliardy na modernizáciu ozbrojených síl a či a ako si chránime kritickú infraštruktúru," poznamenal.

Šeliga skonštatoval, že v parlamente môžu byť odlišné názory na tieto dokumenty, no je rád, že všetci majú právo sa vyjadriť a dokumenty sa politicky neblokujú. Pripomenul, že v minulosti prijatie stratégií blokoval predseda SNS Andrej Danko, ktorého označil za „proruského trolla". Saloň upozornil na slová ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO), ktorý nechce do diskusie vnášať politiku. Šeliga podľa Saloňa svojím vystúpením zdehonestoval tento materiál.

Šéf rezortu obrany pri predstavovaní obrannej stratégie v NR SR upozornil, že budúci vývoj z bezpečnostného a obranného hľadiska nie je priaznivý a treba na to reagovať. Skritizoval minimálne výdavky na obranu v minulosti. Pandémia podľa neho potvrdzuje potrebu ozbrojených síl a tiež to, aké dôležité je pripravovať sa na nečakané krízové situácie.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) ocenil, že obranná stratégia venuje pozornosť aj hrozbe šírenia propagandy a dezinformácií. Upozornil, že dezinformácie a zasahovanie zahraničných mocností do vnútroštátnych záležitostí naberá na sile aj vďaka moderným technológiám. Stratégia podľa neho definuje systém riadenia obrany a tiež to, ako lepšie a rýchlejšie reagovať na hrozby. Skonštatoval, že žiaden štát nie je schopný samostatne čeliť hrozbám, preto sa tento dokument opiera o euroatlantické ukotvenie.