Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd vydal uznesenie k prípadu Dušana K.

Na archívnej snímke z 15. novembra 2018 budova Najvyššieho súdu SR. Foto: TASR – Dano Veselský

Podanie obžaloby pred rozhodnutím o návrhu preto podľa NS nepredstavuje akúkoľvek procesnú chybu.

Bratislava 3. februára (TASR) – Chýbajúce rozhodnutie o návrhu obvinených v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. podľa paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) nie je dôvodom na odmietnutie obžaloby. Vyplýva to z uznesenia Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý prípad vrátil na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na opätovné rozhodnutie.

Podanie obžaloby pred rozhodnutím o návrhu preto podľa NS nepredstavuje akúkoľvek procesnú chybu. "Preto nemôže byť ani závažnou procesnou chybou odôvodňujúcou odmietnutie obžaloby a vrátenie veci prokurátorovi samosudcom," píše sa v uznesení, ktoré zverejnil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Samosudca ŠTS v Banskej Bystrici odmietol obžalobu 2. novembra 2021. Argumentoval závažnými procesnými chybami, okrem iného z dôvodu nevybavenia návrhov obvinených v zmysle paragrafu 363 TP, a vec vrátil prokurátorovi. NS SR nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby a ŠTS prikázal, aby vo veci konal a rozhodol. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. a podnikateľ Peter K. čelia obvineniam z korupcie.