Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NS, NSS, GP a SAK vyzývajú na odbornú diskusiu k zmenám v justícii

Na archívnej snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR Martin Baumann

Verejnosť ubezpečili, že jednotlivé inštitúcie, ktoré zastupujú, vykonávajú svoje poslanie vo vernosti hodnotám, zákonne a striktne v zmysle ústavy a platných právnych predpisov.

Bratislava 23. septembra (TASR) - K akýmkoľvek systémovým zmenám v justícii je potrebné pristupovať zdržanlivo a po poctivej odbornej diskusii tak, aby sa v konečnom dôsledku neznížila kvalita ochrany práv občanov. V spoločnom vyhlásení to vo štvrtok uviedli predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta, šéf Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď, generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas.

Verejnosť ubezpečili, že jednotlivé inštitúcie, ktoré zastupujú, "vykonávajú svoje poslanie vo vernosti hodnotám, zákonne a striktne v zmysle ústavy a platných právnych predpisov". Zdôraznili, že sa nebránia verejnej kontrole. "Táto by však mala ostať kontrolou a nie verejným nátlakom. Inštitúcie sú tvorené ľuďmi, ktorí sú omylní, ale práve preto sa desiatky rokov formuloval právny systém s brzdami a protiváhami, ktorý je korunovaný ústavnou a medzinárodnou ochranou základných práv a slobôd," doplnili.

Tvrdia, že tento systém je napriek omylom funkčný. "Chceme uistiť všetkých obyvateľov Slovenska, že využívame všetky právne nástroje, aby sme mohli žiť v krajine, kde vládne právo, morálka i spravodlivosť," podotkli.

Najvyšších predstaviteľov justičných orgánov na Slovensku pozvala k okrúhlemu stolu Slovenská advokátska komora (SAK). "Komora považuje budovanie a ochranu atribútov právneho štátu za jednu zo svojich najväčších priorít. V právnom štáte je potrebné, aby riadne fungovali všetky zložky justície, teda súdnictvo, prokuratúra, nezávislá advokácia a v rozšírenom ponímaní justície aj policajné orgány," uviedla pre TASR hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.