Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odvolací proces v kauze exšéfa ÚŠP Dušana K. má byť 19. a 20. mája

Na archívnej snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dušan K. tvrdí, že je nevinný.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Odvolací proces v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. má byť 19. a 20. mája. TASR to potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Alexandra Važanová. Dušana K. vlani v septembri Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku neprávoplatne odsúdil na 14-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody, okrem iného aj za korupčnú trestnú činnosť.

ŠTS uznal Dušana K. za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. Konkrétne v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Tiež z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Dušan K. tvrdí, že je nevinný.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská po rozhodnutí skonštatovala, že minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovcov. Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval aj tzv. kajúcnikov, a preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe bol od októbra 2020 do marca 2022.