Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd: Druhý obvinený v kauze Pompeje bude stíhaný na slobode

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Policajná akcia Pompeje sa týka 36 verejných zákaziek na SŠHR SR z rokov 2016 – 2020.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Aj druhý obvinený v kauze Pompeje bude stíhaný na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR. Jozefa J. prepustil na slobodu, pretože nezistil dôvody väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa NS Alexandra Važanová. Najvyšší súd nevidí dôvod na väzbu ani u druhej obvinenej Evy H., preto sa stotožnil s uznesením Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

"Senát Najvyššieho súdu zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 3. apríla 2022 v časti týkajúcej sa obvineného Ing. Jozefa J. a prepustil ho z väzby na slobodu, pretože nezistil u obvineného dôvody väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) Trestného poriadku," priblížila Važanová.

Dvojici obvinených navrhol väzbu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. ŠTS vzal 3. apríla do väzby jedného z dvojice obvinených, druhú osobu prepustil. Najvyšší súd následne rozhodoval, pretože prokurátor i obvinený podali sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS.

Ide o bývalých funkcionárov Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Podozriví sú z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a porušovaním povinností pri správe cudzieho majetku. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dovedna 11 fyzických a šesť právnických osôb.

Policajná akcia Pompeje sa týka 36 verejných zákaziek na SŠHR SR z rokov 2016 – 2020. NAKA začala trestné stíhanie na základe vlastných zistení a na základe trestného oznámenia, ktoré podalo súčasné vedenie SŠHR SR.