Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O odvolaní v kauze vraždy J. Kuciaka sa bude rozhodovať v júni

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, foto z archívu. Foto: TASR Michal Svítok

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača.

Bratislava 13. mája (TASR) - O odvolaní v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude Najvyšší súd (NS) SR rozhodovať 15. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

NS SR bude riešiť tak odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Sz. "NS SR určil termín verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaných Tomáša Sz., Aleny Zs. a Mariana K. na 15. júna 2021 o 9.00 h," konkretizovala hovorkyňa. V tejto súvislosti upozornila, že aj s ohľadom na protipandemické opatrenia s dôrazom na ochranu života a zdravia bude kapacita pojednávacej miestnosti obmedzená.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov. Tomáša Sz. zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári 2020. Senát zložený z predsedníčky, sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ pojednával 22 dní. Obžaloba bola podaná zo šiestich skutkov.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.