Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd má stále vytýčený termín zasadnutia s Jozefom M.

Na archívnej snímke obžalovaní Jozef M. (druhý zľava), Patrik P. (tretí sprava) a Dávid B. (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta od minulého roku podal na NS SR dovedna tri návrhy na pokračovanie prerušeného trestného stíhania voči Jozefovi M..

Bratislava 30. júna (TASR) – Najvyšší súd SR má stále na stredu vytýčený termín pojednávania s podnikateľom Jozefom M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. Vyplýva to z rozpisu činnosti NS SR.

S Jozefom M., ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v Českej republike predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Jozef M. teda na zasadnutí NS SR v stredu prítomný nebude. Jeho advokát Peter Filip však TASR potvrdil svoju účasť. Aký je stav vydávacieho konania, nie je známe, keďže ide o neverejné konanie. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Jozefa M. do predbežnej väzby, keďže nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave.

Pôvodná predsedníčka senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Jozefa M. v marci 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. V ten istý deň senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu. Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta od minulého roku podal na NS SR dovedna tri návrhy na pokračovanie prerušeného trestného stíhania voči Jozefovi M. Posledný, tretí doručil na NS SR v polovici mája. NS SR zareagoval tým, že vydal príkaz na zatknutie a európsky zatýkací rozkaz, aby zabezpečil účasť obžalovaného na vytýčenom zasadnutí.