Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kočner a Rusko sú v kauze zmeniek vinní, dostali 19-ročný trest

Na snímke druhý zľava obžalovaný Marian K., vpravo obžalovaný Pavol R. a právni zástupcovia Michal Mandzák (vľavo) a Marek Para (druhý vpravo) počas vynesenia rozsudku na pojednávaní na Najvyššom súde SR, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek v Bratislave 12. januára 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok, uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic.

Bratislava 12. januára (TASR) - Marian Kočner a Pavol Rusko sú vinní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd (NS) SR im potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok je právoplatný.



"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci Mariana K. a spol. zamietol odvolania obžalovaných, ako aj prokurátora a poškodeného, čím potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu," priblížila pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát podľa jej slov dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali práve obžalovaní. "Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný," zdôraznila.

"Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok," uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.



"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky," povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. "Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie," dodal.





Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. "Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie," doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.



ŠTS v Pezinku neprávoplatne odsúdil Kočnera a Ruska minulý rok.

Kočner a Rusko po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Predložili ich ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.


Výberová chronológia súdneho procesu v kauze zmeniek


ROK 2018

8. februára 2018 - Okresný súd (OS) Bratislava V otvoril pojednávanie v kauze týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa Pavla Ruska. Spoločnosť Mariana Kočnera žalovala jeho a súkromnú televíziu a žiadala preplatenie zmenky v hodnote 8,3 milióna eur. Pavol Rusko potvrdil, že zmenku podpísal 11. júna 2000. Celkovo mal signovať štyri zmenky v hodnote približne 69 miliónov eur.

26. apríla 2018 – Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera. Rozhodla o tom sudkyňa OS Bratislava V Zuzana M. Rozsudok nebol právoplatný.

14. mája 2018 – Spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so zmenkami trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

6. júna 2018 – Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci zmeniek.

20. júna 2018 – Na OS Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie ďalšej zmenky v hodnote 26 miliónov eur, termín pojednávania bol zrušený.

- Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že podnikateľa Mariana Kočnera zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek.

– Pavol Rusko si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti.

15. novembra 2018
- Zmenky, ktoré sa týkajú TV Markíza, nie sú autentické. Písmoznalkyňa na základe požiadavky NAKA dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Ruska na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdia Rusko a Kočner.

Na archívnej snímke chrbtom bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.
Foto: TASR - Martin Baumann


ROK 2019

15. marca 2019 - Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA podal návrh na obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

22. júla 2019 – Trojčlenný senát ŠTS začal pojednávanie v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek.

24. júla 2019 – Prokurátor ÚŠP Ján Šanta predložil senátu ŠTS v Pezinku komunikáciu medzi Kočnerom a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom Á.

12. septembra 2019
- Mariana Kočnera obvinili aj v prípade 'motákov'. Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek.

28. októbra 2019
- Senát ŠTS povolil prepis komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak začala na pojednávaní čítať.

18. novembra 2019 - Obžalovaný Rusko opätovne neprišiel na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek pre zdravotný stav. Prokurátor Šanta navrhol pre obštrukcie jeho väzobné stíhanie. Senát ŠTS prerušil hlavné pojednávanie.

16. decembra 2019
- Obžalovaní Rusko aj Kočner boli prvýkrát spolu naraz na pojednávaní vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti pred senátom ŠTS.

Na archívnej snímke Marian K. pred pojednávaním v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 12. februára 2020 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


ROK 2020

10. februára 2020 - Písmoznalkyňa Erika Straková, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Ruska, tvrdí, že vznikli až po roku 2013. Uviedla to na pojednávaní ŠTS. Strakovej záver podporuje obžalobnú verziu, že zmenky sú antedatované.

12. februára 2020
- Senát ŠTS ukončil dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor ÚŠP Ján Šanta navrhol obžalovaným Kočnerovi a Ruskovi trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

27. februára 2020 - Senát ŠTS uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Odsúdení avizovali odvolanie.

19. marca 2020 - Disciplinárny senát pozastavil na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) funkcie sudkyniam Zuzane M. a Gabriele B. Prokurátorka ich obvinila zo zločinu prijímania úplatku a v prípade Zuzany M. aj zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

22. mája 2020 - Ústavný súd (ÚS) SR vyhovel sťažnosti spoločnosti Markíza-Slovakia voči rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorým ako odvolací orgán zrušil rozhodnutie okresného súdu o zastavení zmenkového sporu. Senát ÚS skonštatoval porušenia práv sťažovateľa a krajskému súdu vrátil záležitosť na opätovné konanie.

25. mája 2020 - Vyšetrovateľ NAKA podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby Štefana Á. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Štefana Á., ktorý bol spoločníkom Kočnera vo firme Gamatex, obvinili v kauze falšovania zmeniek z toho istého skutku ako Ruska aj Kočnera. Vzhľadom na procesnú situáciu bol však vylúčený na samostatné konanie.

10. júna 2020 - Kočner, ktorý bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek, zostal vo väzbe. Na neverejnom zasadnutí o tom rozhodol senát NS SR.

22. júna 2020 - Prokurátor ÚŠP Ján Šanta podal obžalobu na ŠTS v Pezinku na Štefana Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.

15. decembra 2020 - Obžalovaný Rusko bol práceneschopný po fyzickom napadnutí, ktoré sa malo odohrať deň predtým v pondelok (14. 12.). Na úvod verejného zasadnutia NS SR v kauze zmeniek to uviedla predsedníčka senátu. Senát NS SR zároveň rozhodol o odročení verejného zasadnutia vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza na 12. a 13. januára 2021.