Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR prepustil exministra R. Kaliňáka z väzby na slobodu

Na archívnej snímke Robert Kaliňák v sprievode príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Foto: TASR - Jakub Kotian

Exminister vnútra zo Smeru-SD považuje svoje stíhanie za nezmysel, hovorí o politickom procese.

Bratislava 13. mája (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR v piatok prepustil obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka z väzby na slobodu. Senát 5T zrušil predchádzajúce aprílové uznesenie Špecializovaného trestného súdu jednomyseľne. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie, žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil," skonštatovala Važanová.

Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo podľa hovorkyne oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája tak, že nie sú zaujatí. Následne senát rozhodol o námietke zaujatosti podanej obvineným Robertom Kaliňákom voči sudcovi Jurajovi Klimentovi tak, že nie je zaujatý.

Kaliňáka vzal ŠTS do kolúznej väzby 23. apríla. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

R. Kaliňák považuje svoje stíhanie za nezmysel, hovorí o politickom procese


Exminister vnútra zo Smeru-SD Robert Kaliňák považuje svoje trestné stíhanie za nezmysel. Ide podľa neho o politický proces. Po prepustení z väzby podčiarkol, že súdy v jeho prípade doteraz nerozhodovali o dôvodnosti samotného stíhania, ale len o väzbe. Jeho obhajca David Lindtner podotkol, že súdy sú pri rozhodovaní o väzbe časovo limitované a nemajú možnosť si preštudovať všetky spisy tak, aby vedeli hovoriť o dôvodnosti stíhaní. Môžu podľa neho dospieť k záveru, ale nemožno to brať ako meritórne rozhodnutie.

"Platí veta, že sú to naozaj nezmysly. Budeme sa k tomu vyjadrovať postupom času, keď už bude pokračovať samotné trestné konanie. Nemôžem hovoriť k skutku," skonštatoval Kaliňák. Považuje za nezmysel naháňať politických súperov za to, že svojich oponentov označia za daňových podvodníkov. Hovorí o "stalinistickom" výkone práva. Upozornil na riziko zneužívania trestného práva.

Čo sa týka režimu vo väzbe, postup samotného ústavu a Zboru väzenskej a justičnej stráže označil za profesionálny. Nesťažuje sa ani na prístup orgánov činných v trestnom konaní pri jeho zadržaní. Obvinených podľa neho mučia špeciálna prokuratúra a Národná kriminálna agentúra (NAKA), a to odlúčením od rodiny a života. Deklaroval záujem zúčastňovať sa na hlavnom pojednávaní, nemá dôvod utiecť do zahraničia.

Lindtner skonštatoval, že uznesenie o Kaliňákovom vzatí do väzby sa skladá zo 40-stranovej irelevantnej justičnej vaty a len jeden a pol strany sú väzobné dôvody. Tie označil za absurdné. Namieta ich opieranie sa o tlačové konferencie z rokov 2020 a 2021 či o záznamy odposluchov z poľovníckej chaty. Úkony v prípade Kaliňáka a Roberta Fica podľa jeho slov prebiehajú na štandardnej úrovni. Niektorým naplánovaným výsluchom nerozumejú, pretože nevidia súvis so skutkami, ktoré sa kladú za vinu Kaliňákovi a lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.

Predseda Smeru-SD Robert Fico skonštatoval, že Kaliňáka súd prepustil z väzby, lebo nevidel jeden jediný dôvod na uväznenie. Absurdnosť väzby podľa neho potvrdzuje aj fakt, že za oslobodenie Kaliňáka hlasoval aj "slávny" sudca Juraj Kliment. "Vojna pokračuje, my budeme priami a nekompromisní v kritike tejto zločineckej vlády a očakávame, že ona bude nekompromisná v organizovaní ďalších manipulácií, podvodov a zneužívaní moci, aby nás zatvorila neskôr," dodal.