Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR sa dočasne presťahuje do podnájmu v Petržalke

Na snímke zľava podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Andrea Moravčíková, predseda NS SR Ján Šikuta a vedúca Kancelárie NS SR Zuzana Fiaková počas tlačovej konferencie na tému Budovu NS SR na Župnom námestí čaká komplexná rekonštrukcia - dočasne sa súd presťahuje aj do nájomných priestorov 23. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vedúca Kancelárie NS SR zdôraznila, že sídlo na Župnom námestí je v absolútne havarijnom stave.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Veľká časť Najvyššieho súdu (NS) SR sa do konca kalendárneho roka presťahuje z bratislavského Župného námestia do nájomných priestorov na Panónskej ceste v Petržalke. Dôvodom je komplexná rekonštrukcia budovy. Sťahovanie sa týka najmä trestnoprávneho a občianskoprávneho kolégia, ktoré sídlia na Župnom námestí. Verejné zasadnutia sa budú primárne realizovať v Justičnom paláci. Vo štvrtok o tom novinárov informovala vedúca Kancelárie NS SR Zuzana Flaková.

"Celková situácia je neudržateľná, a preto sme museli pristúpiť ku kroku, ku ktorému sa malo pristúpiť už dávno," povedal predseda NS SR Ján Šikuta. Uviedol, že v niektorých miestnostiach spadol strop, sú rozbité toalety a problémy s vodou.

"Presťahuje sa prevažná väčšina výkonu súdnictva. Sudcovia, aparát, podateľňa, infocentrum a pojednávacie miestnosti," povedala Flaková. Časť organizačných útvarov zostane v ďalších priestoroch. "Obchodnoprávne kolégium sídli na Námestí Slovenského národného povstania, ktoré tam zostáva," spresnila.

Na snímke vedúca Kancelárie Najvyššieho súdu SR Zuzana Fiaková počas tlačovej konferencie na tému Budovu NS SR na Župnom námestí čaká komplexná rekonštrukcia - dočasne sa súd presťahuje aj do nájomných priestorov 23. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Náklady na prenájom iných priestorov v bratislavskom Starom Meste boli podľa jej slov príliš vysoké. "Boli v hre viaceré možnosti - Ružinov a Rača. Petržalka vyšla vzhľadom na spojenie a dostupnosť na Justičný palác najlepšie," vysvetlila. Nájomnú zmluvu s prenajímateľom budovy, ktorá sa nachádza neďaleko tamojšieho daňového úradu, podpísali v pondelok (20. 9.).

Ďalej zdôraznila, že sídlo na Župnom námestí je v absolútne havarijnom stave. "Rekonštrukciou dôjde k výraznej úspore nákladov, lebo budova je veľmi nákladovo neefektívna," doplnila.



Vysvetlila, že rekonštrukcia za riadneho chodu NS SR v budove na Župnom námestí nie je možná. "Čas rekonštrukcie sa bude odvíjať od pasportizácie, čiže zhodnotenia technického stavu budovy," doplnila s tým, že nepredpokladá návrat na Župné námestie skôr ako o štyri roky.

"Z predbežných odhadov, ktoré sme riešili, keď sme preberali budovu od ministerstva, sme rátali okolo 15 až 17 miliónov eur," podotkla s tým, že do úvahy prichádza aj zbúranie budovy. Sťahovanie sa dotkne aj Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý je o tom informovaný.