Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

NS SR: Slovenské elektrárne a Brno Trust majú zaplatiť SVP milióny eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ide o spor z roku 2001, ktorý sa týka majetkového vyrovnania Združenia Dunaj.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) a spoločnosť Brno Trust majú zaplatiť Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako 4,73 milióna eur v súvislosti s Vodným dielom Gabčíkovo. Tiež úroky z omeškania vo výške takmer 3,07 milióna eur a náhradu trov odvolacieho konania. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR na konci marca. TASR informácie poskytla jeho hovorkyňa Alexandra Važanová.

Ide o spor z roku 2001, ktorý sa týka majetkového vyrovnania Združenia Dunaj. To vzniklo v súvislosti so starostlivosťou o údržbu Vodného diela Gabčíkovo, priblížil hovorca SVP Marián Bocák. SVP podľa neho takéto rozhodnutie NS SR, ktoré potvrdilo prvostupňový rozsudok, očakával.

"Predmetom sporu je nezaplatenie sumy zo strany právneho predchodcu Slovenských elektrární podľa zmluvy o založení Združenia Dunaj v zmysle uznesenia vlády SR zo 16. apríla 1993," povedal pre TASR Bocák. Zároveň dodal, že účelom združenia bolo využívanie prínosov z prevádzky vybudovaných objektov sústavy vodných diel na dofinancovanie dostavby a financovanie ich prevádzky. Spoločnosť Brno Trust pristúpila k záväzku SE zmluvou z roku 2000.