Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NS SR v prípade Cibereho zamietol odvolania obvineného i prokurátora

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obžalovaný vo svojom odvolaní navrhol súdu oslobodenie od obžaloby z dôvodu, že skutok sa nestal a nie preto, že nie sú naplnené znaky skutkovej podstaty.

Bratislava 22. januára (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v stredu zamietol odvolania obvineného i prokurátora v prípade Valéra Cibereho. Potvrdil tak rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý ho oslobodil z obvinenia z prečinu nepriamej korupcie. Cibere si mal v roku 2017 vypýtať 10.000 eur od štatutárky poľnohospodárskeho družstva Pinkovce za to, že pre nich pôsobením na isté osoby docieli podpísanie predĺženia nájomnej zmluvy.

"Senát Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí odvolanie obvineného, ako aj odvolanie prokurátora zamietol ako nedôvodné," uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

NS SR sa stotožnil so Špecializovaným trestným súdom, že sa skutok stal. Cibereho mali usvedčiť svedkovia, listinné dôkazy a komunikácie doložené v trestnom konaní. Pri zamietnutí odvolania prokurátora vychádzal NS SR zo svojho predošlého rozsudku, ktorým argumentovala aj obhajoba. Hovorí, že aby boli naplnené znaky nepriamej korupcie, musí sa pôsobiť priamo na osobu, ktorá má rozhodovaciu právomoc, čo sa nestalo. Prijal tiež argumenty obhajoby, že skutková podstata by nebola naplnená, ani keby pôsobil na riaditeľa regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu Michalovce Patrika Dzurjovčina, voči ktorému bolo trestné stíhanie zastavené.

Prokurátor v odvolaní žiadal NS SR, aby zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, vrátil vec na opätovné prejednanie a zamietol odvolanie obžalovaného.

Obžalovaný vo svojom odvolaní navrhol súdu oslobodenie od obžaloby z dôvodu, že skutok sa nestal a nie preto, že nie sú naplnené znaky skutkovej podstaty. Uviedol, že tá by sa nenaplnila, ani keby pôsobil na Dzurjovčina, voči ktorému bolo trestné stíhanie zastavené.