Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NS SR vytýčil termín pojednávania s podnikateľom Jozefom M. na 1. júla

Na archívnej snímke Jozef M. Foto: TASR Michal Svítok

V marci 2019 súd trestné stíhanie prerušil, pretože obžalovaného nebolo možné pre ťažkú chorobu postaviť pred súd.

Bratislava 16. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR vytýčil termín pojednávania s podnikateľom Jozefom M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. Ako vyplýva z rozpisu činnosti NS SR, verejné zasadnutie je naplánované na 1. júla.

V marci 2019 súd trestné stíhanie prerušil, pretože obžalovaného nebolo možné pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo pribratie štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia a znalecké dokazovanie s cieľom preveriť, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. NS SR sa mal pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave podnikateľa. V októbri minulého roka NS SR opäť vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu obžalovaného s cieľom zistiť, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú alebo pominuli.

Predsedníčka senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Jozefa M. 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však pre lekárske správy a práceneschopnosť urobiť nemohla. V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu. Patrik P. medzičasom požiadal o podmienečné prepustenie na slobodu. To mu však Okresný súd v Trnave zamietol a Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) zamietol jeho žiadosť o obnovu konania. Aktuálne čelí obžalobe za spreneveru na Okresnom súde I v Bratislave. Proces bol naplánovaný na apríl, ale termín kvôli situácii ohľadom nového koronavírusu zrušili.       Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom ŠTS v Pezinku.