Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NS SR zamietol odvolanie Jozefa M., platí pre neho deväťročný trest

Na archívnej snímke Jozef M. Foto: TASR Michal Svítok

Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol v stredu odvolanie obžalovaného Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Rozsudok NS SR je právoplatný. Stredajšie pojednávanie sa konalo bez jeho prítomnosti, keďže sa stále nachádza v Českej republike. Na pojednávanie neprišiel a ani sa neospravedlnil.

Najvyšší súd rozhodoval o odvolaní obžalovaného voči rozsudku ŠTS v Pezinku, ktorý podnikateľa v októbri 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody pre pokračovací trestný čin podvodu spolupáchateľstvom. Senát v zložení Aleny Šiškovej, Jany Serbovej a Gabriely Šimonovej zamietol na verejnom zasadnutí odvolanie ako nedôvodné.

NS SR vylúčil Jozefa Majského v marci 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. V ten istý deň senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu.

Súd trestné stíhanie Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal viacero návrhov na pokračovanie prerušeného trestného stíhania. Posledný doručil na NS SR v polovici mája, následne sa vytýčil termín zasadnutia. V prípade sa malo konať naposledy 1. júla. Zasadnutie však odročili, keďže obžalovaný sa nedostavil a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

S Jozefom Majským, ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v českom Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v ČR predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Majského do predbežnej väzby.

Advokát J. Majského: Využijeme postupy, ako zvrátiť konanie



Advokát odsúdeného Jozefa Majského Peter Filip využije všetky zákonné postupy, aby zvrátil súdne konanie. Považuje ho za nezákonné. Uviedol to v stredu po vynesení rozsudku senátom Najvyššieho súdu (NS) SR. Ten zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Filip plánuje prípad posunúť na Ústavný súd SR.

"Nebudem teraz komentovať rozhodnutie súdu. Jednak mi ho neprislúcha komentovať a dnes sa to nechystám urobiť," dodal Filip. Väčšinu skutočností, ktoré si v stredu vypočul, považuje za nesprávne interpretovanú. "Určite využijem všetky zákonné postupy, ako zvrátiť toto konanie, ktoré považujem za nezákonné," komentoval. Nemyslí si, že by Majský urobil chybu. Navyše tvrdí, že nemal predstavu, že súdne konanie sa bude v stredu realizovať.



Filip nemá predstavu o tom, ako bude vyzerať realizácia výkonu trestu Majského. "Je to mimoriadne náročné, ja si nemyslím, že 74-ročný chorý človek sa má možnosť niečomu vyhýbať. Navyše som si vypočul, že tu máme stanovisko Zboru väzenskej a justičnej stráže. Máme tu štyri znalecké posudky, ktoré hovoria niečo iné," reagoval advokát s tým, že zbor v stanovisku uvádza, že je pripravený zvládnuť Majského všetky zdravotné problémy. Odhaduje, že väzbou má jeho klient odsedených približne 2,5 roka.

Advokát Majského sa tiež pýta, aká bude prevencia pre 74-ročného človeka a čo hovorí Európsky dohovor o dĺžke konania a jeho vplyve na rozhodnutie. "Rozhodnutie o doposiaľ netrestanom človeku a prvé odsudzujúce rozhodnutie po 18 rokoch konania nemôže vyzerať takto," komentoval Filip. Tvrdí, že nemá jediný dôkaz o obštrukciách zo strany Majského.



Filip nevie, v akom stave sa jeho klient nachádza, lebo sa s ním dlhšie nestretol. Za posledné dva roky však u neho pozoroval upadajúcu tendenciu.


Chronológia v kauze podvodu nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia



21. októbra 2002 - Jozefa Majského zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse vycestovať do Rakúska. V tento deň sa nedostavil na policajný výsluch.

24. októbra 2002 - Po podrobnom výsluchu vzal službukonajúci sudca Okresného súdu Košice I Jozefa Majského a jeho spoluobvineného Patrika Pachingera do vyšetrovacej väzby.

23. augusta 2004 - S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Jozefa Majského, Patrika Pachingera a Dávida Brtvu obvinila z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu. Majský celú činnosť koordinoval a vo februári 2002 vydal pokyn na zatvorenie pobočiek BMG a Horizontu pod zámienkou auditu.

19. apríla 2005 - Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nariadil prepustenie obvineného Jozefa Majského na slobodu.

1. decembra 2006 - Sudca Špeciálneho súdu (ŠS) rozhodol, že podnikateľ Jozef Majský zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom na uvalenie väzby bolo, že Majský sa nezdržiaval na adrese, prostredníctvom ktorej s ním komunikoval súd, a vyhýbal sa súdnemu konaniu.

15. januára 2007 - Jozef Majský požiadal ŠS o prepustenie z väzby na kauciu 500.000 korún (16.596,96 eura). Pred senátom ŠS sa začalo konanie v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia bez hlavného obžalovaného. Súd v Pezinku akceptoval jeho žiadosť na konanie bez jeho prítomnosti.

23. apríla 2007 - Prokurátor navrhol Jozefovi Majskému ako údajnej hlave zločineckej skupiny trest 11,5 roka v prvej nápravnovýchovnej skupine, peňažný trest 5 miliónov korún (165.969,59 eura) a zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Dávidovi Brtvovi. Pre Patrika Pachingera navrhol prokurátor osem rokov nepodmienečne v prvej nápravnovýchovnej skupine a peňažný trest 3 milióny korún (99.581,76 eura).

27. apríla 2007 - Senát ŠS v Pezinku uznal Jozefa Majského za vinného z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov Horizont a BMG a odsúdil ho na 12 rokov odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.

26. júna 2007 - Najvyšší súd (NS) SR zamietol žiadosť Majského a jeho spoločníkov Brtvu a Pachingera o prepustenie z väzby a predĺžil ju do 30. novembra 2007.

11. októbra 2007 - NS SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok ŠS v Pezinku nad Jozefom Majským a prípad vrátil na ŠS.

23. októbra 2007
- Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí rozhodlo, že NS SR musí prepustiť podnikateľa Jozefa Majského a vyplatiť mu náhradu trov vo výške 7492 korún (248,69 eura).

25. októbra 2007 - Jozefa Majského prepustili z väzby. NS SR tak urobil na základe rozhodnutia ÚS SR.

10. februára 2009 - Na ŠS v Pezinku vypočuli svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry. Tá sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Vladimír Fruni nahral na lodi v Chorvátsku, prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest.

15. apríla 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo po viacerých odročeniach (marec 2009 - február 2010) hlavné pojednávanie, dostavili sa všetci obžalovaní a vypovedať prišlo päť zo šiestich predvolaných svedkov.

7. septembra 2011 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom troch svedkov. Jedným z nich bol policajný prezident Jaroslav Spišiak.

5. novembra 2012 – Proces pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom bývalého riaditeľa televízie Nova Vladimíra Železného. Svedok vypovedal prostredníctvom telemosta z Brna.

21. februára 2014 – Dávida Brtvu podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu aj určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu bolo právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou, okres Trnava, odpykával trest za spreneveru.

6. marca 2014 - Pojednávanie v kauze nebankoviek opäť nemohlo pokračovať. Problémom bola obhajoba obžalovaného Pachingera, pretože jeho obhajca ho odmietol ďalej zastupovať.

5. mája 2014 - Senát ŠTS v Pezinku v procese s Jozefom Majským a jeho spoločníkmi Brtvom a Pachingerom nepristúpil k čítaniu záverečných rečí a hlavné pojednávanie odročil.

4. augusta 2014 - Na pojednávaní na ŠTS v Pezinku sa zúčastnili obžalovaní Majský, Brtva a Pachinger. Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG Invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o postup pri odškodňovaní veriteľov.

10. marca 2015 – Vynesenie rozsudku sa skomplikovalo. ŠTS v Pezinku rozhodol, že bude čakať na vydanie Františka Matíka, ktorého koncom januára 2015 zadržali v Srbsku. Predseda senátu pojednávanie odročil, stotožnil sa s návrhom obhajcu Jozefa Majského, aby bol ešte vypočutý Matík.

14. októbra 2015 – V kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odzneli záverečné reči.

21. októbra 2015 – Na ŠTS v Pezinku padol rozsudok. ŠTS odsúdil Jozefa Majského na trest odňatia slobody na deväť rokov, Dávida Brtvu taktiež na deväť rokov a Patrika Pachingera na trest odňatia slobody v dĺžke trvania siedmich rokov. Súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali.

28. marca 2018 - Najvyšší súd SR potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa Majského vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a polícia ho na proces neeskortovala. Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpil, keďže bol po operáciách oboch očí a práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí zúčastnil. NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu.

27. apríla 2018 - Brtva a Pachinger zatiaľ nemuseli do väzenia nastúpiť. Predsedníčka senátu NS SR zrušila príkaz na dodanie do výkonu trestu Pachingera a Brtvu z dôvodu zachovania ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o ich žiadostiach, o ktorých bude rozhodovať ŠTS v Pezinku.

20. júna 2018 - V trestnej veci Jozefa Majského predsedníčka senátu NS SR uznesením pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia. Dôvodom bolo preverenie, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí.

2. júla 2018 - V Justičnom paláci polícia zatkla Patrika Pachingera odsúdeného v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Pachinger sa dostavil na pojednávanie Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde žiadal o odvolacie konanie - podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.

10. júla 2018 - Spred budovy Okresného súdu v Trnave odviedli príslušníci polície Dávida Brtvu, ktorý sa chcel zúčastniť na verejnom pojednávaní vo veci rozhodnutia o jeho podmienečnom prepustení.

17. júna 2020 - Polícia potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa Majského v Českej republike.

20. júna 2020 - Podnikateľa Jozefa Majského Krajský súd v Ostrave nezobral do predbežnej väzby.