Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

NS SR zrušil uznesenie ŠTS o vylúčení sudcu M. Trubana v kauze Očistec

Michal Truban, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vlani v decembri na ŠTS obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov v kauze Očistec.

Bratislava 14. marca (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v pondelok zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorým bolo rozhodnuté o vylúčení sudcu Michala Trubana z vykonávania úkonov trestného konania vo veci obvineného Norberta B. a spol. Dôvodom je zistenie procesných chýb, ktoré tomuto rozhodnutiu predchádzali. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát vec vrátil súdu prvého stupňa a uložil mu, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol," priblížila hovorkyňa. Sudca Truban sa z konania v kauze Očistec sám vylúčil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vlani v decembri na ŠTS obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov v kauze Očistec. Celkovo bolo v prípade obvinených 21 osôb. Niekoľko z nich vylúčili na samostatné konanie.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora G., ktorého 4. novembra takmer po roku prepustili z väzby. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta B.