Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V stredu má byť odvolací proces v kauze exšéfa kontrarozviedky SIS

Ilustračné foto Foto: TASR

Petrovi G. vymeral prvostupňový súd aj peňažný trest 50.000 eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest.

Bratislava 20. marca (TASR) - Odvolací proces v korupčnej kauze bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a bratislavského expolicajta Ladislava V. má byť na Najvyššom súde (NS) SR v stredu (23. 3.). Vlani na jeseň Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku neprávoplatne odsúdil Petra G. na 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody a Ladislava V. na desať rokov nepodmienečne.

Petrovi G. vymeral prvostupňový súd aj peňažný trest 50.000 eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest. Bývalý policajt Ladislav V. dostal peňažný trest 40.000 eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadnúť mu má aj automobil. Obaja dostali aj dvojročný ochranný dohľad. Proti rozhodnutiu sa odvolali, vinu popierajú.

"Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla vlani samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová. Poukázala na to, že Peter G. žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya úplatok vo výške najmenej 350.000 eur, ktorý mali prerozdeliť aj iným.

Za to mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol zablokovaný majetok obchodnej spoločnosti Bopal. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy vo výške 200.000 eur.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.