Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NS SR vyhovel dovolaniu výtvarníka Ľuboša L. v kauze busty V. Biľaka

Pomník s bustou Vasiľa Biľaka pred obecným úradom v Krajnej Bystrej, jeho rodnej obci v okrese Svidník. Na snímke je pomník po čiastočnom očistení od červenej farby 24. februára 2015. Foto: TASR – Milan Kapusta

Biľakovi odhalili bustu v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Od prvého dňa pomník vzbudil protichodné reakcie verejnosti.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR v stredu vyhovel dovolaniu výtvarníka Ľuboša L. v kauze postriekania busty Vasiľa Biľaka červenou farbou. Prípadom sa musí opäť zaoberať Krajský súd v Prešove. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Pôvodne dostal dvojmesačný podmienečný trest odňatia slobody s 18-mesačnou skúšobnou dobou.

"Najvyšší súd rozsudkom rozhodol, že uznesením Krajského súdu v Prešove zo 6. mája 2020 bol porušený zákon v neprospech obvineného Ľuboša L., predmetné uznesenie zrušil v časti týkajúcej sa obvineného Ľuboša L.," priblížila hovorkyňa. Pôvodne ho spolu s Petrom Kalmusom uznali za vinného z prečinu poškodzovania cudzej veci formou spolupáchateľstva. Okrem podmienečného trestu im bola uložená povinnosť nahradiť škodu vo výške 80 eur.

Biľakovi odhalili bustu v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Od prvého dňa pomník vzbudil protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov ho vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno sa spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. Hneď na druhý deň po odhalení pamätníka ho aktivisti postriekali červenou farbou. K činu sa obžalovaní vtedy prihlásili ako aktivisti. Bustu Biľaka krátko po jej poškodení niekto ukradol.

Važanová priblížila, že Najvyšší súd zrušil aj "uznesenie Krajského súdu v Košiciach z 3. júna 2021 a rozsudok Okresného súdu Košice z 21. októbra 2020 vo výroku o upustení od súhrnného trestu a vo výroku o treste prepadnutia veci". Ide o kauzu odstránenia symbolov kosáka a kladiva z pamätníka padlých sovietskych vojakov v centre Košíc, v ktorej uznali súdy Ľuboša L. za vinného.