Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žilinský exprimátor Ján S. zostáva na slobode

Na snímke obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján S. po prepustení zo zadržania na slobodu v Pezinku 26. marca 2022. Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Ján S. nebol na verejnom zasadnutí prítomný. Vinu odmieta.

Bratislava 31. marca (TASR) - Z korupcie obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján S. zostáva stíhaný na slobode. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. V súlade s predchádzajúcim rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) skonštatoval dôvody preventívnej väzby, ktorú nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obmedzenia a povinnosti sprísnil Najvyšší súd obvinenému kontrolou pohybu tzv. elektronickým monitorovacím náramkom.

"Vzhľadom na odstup času a vzhľadom na to, že už vyše roka beží trestné stíhanie, si myslíme, že mal vyšetrovateľ dostatok času, aby vypočul štyroch-piatich ľudí," povedal predseda senátu NS SR Peter Paluda hlavný dôvod, prečo nevzali obvineného do väzby. Senát zároveň potvrdil dôvodnosť trestného stíhania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) charakterizoval Jána S. ako osobu, "ktorá sa neštíti prostredníctvom úplatnej intervencie zabezpečovať veci nielen vo svoj prospech, ale aj v prospech iných". Zdôrazňoval, že sa mal skutok stať v čase plynutia podmienečného odsúdenia obvineného v inej trestnej veci. Najvyšší súd žiadal o preventívnu väzbu, prípadne jej nahradenie tzv. náramkom a peňažnou zárukou.

Na snímke zľava Roman Hriadel a Pavol Heger, obhajcovia obviného Jána S., počas verejného zasadnutia k rozhodovaniu o väzobnej sťažnosti Jána S., na Najvyššom súde v Bratislave 31. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Paluda argumentoval, že súd nemohol pristúpiť k peňažnej záruke, keďže ju obvinený neponúkal. "Súd nemôže sám vynucovať od obvineného, aby niečo ponúkal. Keby peňažnú záruku ponúkol, máme o čom rozhodovať," dodal.

Ján S. nebol na verejnom zasadnutí prítomný. Jeho obhajca Roman Hriadel to vysvetlil zlým zdravotným stavom. Vinu odmieta. "Rozhodnutie súdu rešpektujeme, podľa nášho názoru dôvody väzby nie sú dané," reagoval obhajca s tým, že jeho klient bude dodržiavať povinnosti a obmedzenia, ktoré mu súd uložil.

Obvinený je zo zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Za vinu sa mu kladie prijatie úplatku v roku 2018 pre sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla P. a jeho následné odovzdanie vo výške 5000 eur. Cieľom malo byť ovplyvnenie rozhodnutia v konkrétnej trestnej veci.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zároveň obvinil ďalšie dve osoby pre zločin prijímania úplatku a prečin podplácania. Polícia viac informácií k prípadu neposkytuje.