Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Súd potvrdil odmietnutie registrácie Cirkvi kresťanské spoločenstvá

Na snímke vchod budovy Najvyššieho správneho súdu SR na Trenčianskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rozhodnutie prijal senát Najvyššieho správneho súdu SR jednomyseľne a je konečné.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Najvyšší správny súd (NSS) SR potvrdil postup a závery Ministerstva kultúry SR, ktoré odmietlo registrovať Cirkev kresťanské spoločenstvá Slovenska. Táto náboženská organizácia podľa súdu nespĺňa zákonné pojmové znaky cirkvi a jej činnosť je v rozpore so zásadami ľudskosti a znášanlivosti. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Súd poukázal okrem iného na skutočnosť, že správne orgány na základe vykonaného dokazovania konštatovali, že neznášanlivé správanie Cirkvi kresťanské spoločenstvá Slovenska vyúsťuje do mimoriadnych postojov a prah tolerancie či rešpektu voči ľudom inej viery a náboženstva je nižší, než je spoločensky žiaduce a prípustné.

"Z predložených dôkazov mali za preukázané, že v dotknutej náboženskej organizácii jednoznačne prevládajú tendencie autoritárskeho vodcovstva, uzavretosti, fanatizmu, neznášanlivosti a selektovania informácií, pričom tieto tendencie nemajú len okrajový charakter, ale prenikajú skrz celú činnosť, učenie a postoje spoločenstva," priblížil hovorca s tým, že súd sa stotožnil s názorom správnych orgánov i Krajského súdu v Bratislave.

Rozhodnutie prijal senát NSS SR jednomyseľne a je konečné. "Bližšie dôvody rozhodnutia budú uvedené v jeho písomnom vyhotovení," podotkol Hajtol.