Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NSS sa má zaoberať odobratím bezpečnostnej previerky spoločnosti Bonul

Ilustračné foto Foto: TASR

NBÚ rozhodol o odobraní bezpečnostnej previerky ešte v roku 2020.

Bratislava 14. januára (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR sa má v stredu 18. januára zaoberať správnou žalobou podanou spoločnosťou Bonul. Predmetom konania je preskúmanie rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý spoločnosti odobral bezpečnostnú previerku. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní NSS SR.

NBÚ rozhodol o odobraní bezpečnostnej previerky ešte v roku 2020. Výbor Národnej rady SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ odvolanie Bonulu proti tomuto rozhodnutiu zamietol. Spoločnosť reagovala podaním správnej žaloby.

Podnet na preverenie podala v januári 2020 Nadácia Zastavme korupciu. Poukázala vtedy na to, že podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností by nemal mať previerku ten, kto je v kontakte so "závadovými osobami", alebo je sám z niečoho podozrivý.

Upozornila na prepojenie syna majiteľa Bonulu Norberta B. stíhaného v kauze Dobytkár s Marianom K. obžalovaným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Spoločnosť reagovala, že rozhodnutie NBÚ považuje za nezákonné, vydané na politickú objednávku.