Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Možnosť uchádzať sa o miesto sudcu NSS čoskoro končí

Pavol Naď, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Do konca roka 2021 by mohlo na Najvyššom správnom súde SR pôsobiť 23 sudcov, momentálne ich je 21.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Predseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď vyhlásil koncom minulého mesiaca výberové konanie na obsadenie dvoch voľných miest sudcu NSS SR. Uchádzači môžu svoje žiadosti o zaradenie do výberového konania posielať do 25. októbra. Informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Výberové konanie na funkciu sudcu NSS SR, ktorým sa overia jeho odborné znalosti, všeobecný prehľad, schopnosť tvorivého myslenia, rýchlosť uvažovania, ale aj verbálny prejav a znalosť cudzieho jazyka, sa uskutoční 30. novembra.

„Na výberovom konaní sa môže zúčastniť každý občan, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo na právnickej fakulte," spresnil Hajtol. O pozíciu sudcu sa môže uchádzať každý, kto vykonával právnickú prax po dobu najmenej desať rokov a najneskôr v prvý deň výberového konania dosiahol vek 30 rokov.

Uchádzač, ktorý nie je sudcom, absolvuje výberové konanie z písomnej časti. Po jej absolvovaní sa v ďalšie dni uskutoční psychologické posúdenie a ústna časť. „Uchádzač, ktorý už je sudcom, sa vo výberovom konaní zúčastní na preklade textu z cudzieho jazyka, psychologického posúdenia a ústnej časti," vymenoval Hajtol.

Do konca roka 2021 by mohlo na NSS SR pôsobiť 23 sudcov, momentálne ich je 21.