Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

NS,ÚS, GP a SAK majú obavy o dosiahnutie cieľov novej súdnej mapy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za mimoriadne dôležité považujú, aby si ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sadla s odborníkmi z justičného prostredia za rokovací stôl.

Bratislava 5. marca (TASR) – Aktuálne nastavenie návrhu reformy súdnej mapy vyvoláva obavy, či bude naplnený cieľ rýchlejšieho a plynulejšieho poskytovania spravodlivosti pri zachovaní jej fyzickej dostupnosti občanovi. Zhodnúť sa na tom mali predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan, predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta, šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Realizácia reformy v nastavených časových rámcoch sa im javí ako nereálna. „Zhodujú sa na tom, že absencia jasného nastavenia postupnej dôslednej implementácie a jej koordinácie zrejme vyústi do prieťahov v konaniach a zníženia dostupnosti ochrany práv pre všetkých, ktorí služby justície potrebujú,“ uviedla Važanová. Dodala, že v trestnej oblasti by mohla reforma v navrhovanej podobe vážne ohroziť naplnenie účelu trestného konania v závažných trestných veciach.

Zopakovali, že za mimoriadne dôležité považujú, aby si ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sadla s odborníkmi z justičného prostredia za rokovací stôl. Zároveň očakávajú odpovede rezortu spravodlivosti na zásadné pripomienky, ktoré k reforme adresovali.

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Foto: TASR Dano Veselský


„Vrcholní predstavitelia základných pilierov všeobecnej justície na záver dodávajú, že zmeny, ktoré systém efektívne vylepšia, majú ich plnú podporu a na ich realizácii budú aktívne participovať,“ doplnila Važanová. Zdôraznili, že ich postoj k súdnej mape nemá byť vnímaný ako neochota podieľať sa na tomto projekte, ale vyjadrením obavy z jeho neúspechu.

Rezort spravodlivosti avizoval, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.