Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Neskúsených hubárov varujú pred otravami: Pribudlo vyše 100 prípadov

Na snímke muchotrávky červené. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pokiaľ zberateľ huby nepozná, vedúca NTIC Silvia Plačková odporúča zbierať len hríbovité huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky a nie sú smrteľne jedovaté.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava tento rok zaznamenalo 106 prípadov otráv hubami. V 25 prípadoch išlo o otravu u detí. Pre TASR to priblížila vedúca NTIC Silvia Plačková. Neskúseným hubárom odporúča zbierať len hríbovité huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky.

"NTIC počas minulého víkendu (1. a 2. 10.) konzultovalo desať otráv hubami, z tohto traja pacienti boli otrávení muchotrávkou zelenou," doplnila Plačková. Muchotrávku zelenú, bielu alebo končistú si podľa jej slov ľudia najčastejšie zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami.

Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. Medzi prvé príznaky otravy patria tráviace ťažkosti, ktoré môžu trvať niekoľko dní. "Po tejto fáze môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná," upozornila Plačková.

V ďalšej fáze dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. "Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť," doplnila. Radí preto nepodceňovať prvé príznaky a vyhľadať lekára.

Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých podľa odborníčky neexistuje pravidlo. "Jediným spoľahlivým prostriedkom je naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú," vysvetlila Plačková.

Pokiaľ zberateľ huby nepozná, odporúča zbierať len hríbovité huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky a nie sú smrteľne jedovaté. "Napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby," ozrejmila. Dodala, že smrteľne jedovaté huby ako napríklad muchotrávka zelená, muchotrávka biela a končistá patria medzi lupenaté huby, majú na spodnej časti klobúka biele lupene.