Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Darcov krvi ubudlo, potrebný je výsledok testu na nový koronavírus

Na snímke darca krvi. Foto: TASR/Milan Kapusta

NTS zároveň ubezpečuje všetkých darcov krvi, že na všetkých jej pracoviskách sú stále zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Odberové pracoviská Národnej transfúznej služby (NTS) SR zaznamenali v dôsledku pretrvávajúcej mimoriadnej situácie spôsobenej novým koronavírusom za posledné dni pokles darcov krvi, čo sa prejavuje zníženými zásobami krvných prípravkov. Ako TASR informovala projektová manažérka Martina Frigová, NTS preto vyzýva na darcovstvo krvi. Na odber je však potrebný aj výsledok testu na nový koronavírus.

Pravidelní darcovia či prvodarcovia musia splniť niekoľko podmienok. Na pracovisko môžu vstúpiť až po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu na nový koronavírus alebo dokladom preukazujúcim existenciu niektorej z výnimiek podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, s prekrytím horných dýchacích ciest, po dezinfekcii rúk, zmeraní telesnej teploty a po vyplnení takzvaného checklistu.

Na odberové pracoviská sa musia vopred objednať. "V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín, avšak vítaní sú na našich pracoviskách darcovia krvi s akoukoľvek krvnou skupinou, pretože nikdy nevieme, ktorú krvnú skupinu budú potrebovať nemocničné zariadenia na záchranu ľudských životov," doplnila Frigová.

NTS zároveň ubezpečuje všetkých darcov krvi, že na všetkých jej pracoviskách sú stále zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín od 7.00 do 14.00 h s výnimkou utorka, keď je možné darovať krv od 7.00 do 17.00 h. Všetky aktuálne informácie o darovaní krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.