Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NTS: Počas prvej vlny pandémie kleslo darovanie krvi o 74 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V porovnaní s rokom 2019 poklesol v roku 2020 počet odberov o 24.000. Chýbajú najmä krvné skupiny s negatívnym Rh faktorom a krvná skupina A.

Bratislava 12. februára (TASR) - Pandémia nového koronavírusu zasiahla Národnú transfúznu službu (NTS) negatívne. Výrazne klesol počet odberov krvi, prvodarcov aj množstvo zásob darovanej krvi. TASR o tom informovala Martina Frigová, projektová manažérka NTS.

"Problém bol hlavne v prvej vlne pandémie, keď došlo k poklesu darovania krvi až o 74 percent. S takýmto poklesom NTS nikdy nebola konfrontovaná. Najkritickejšie boli mesiace marec, apríl a október 2020," spresnila Frigová. Pokles odberov v druhej vlne pandémie bol zapríčinený už aj chorobnosťou darcov krvi.

V prvej vlne bol dôvodom poklesu najmä strach z nákazy. "Z dôvodu výrazného poklesu stavu zásob krvi sme vydali výzvu na darovanie krvi, kde sme nielen vyzývali darcov, aby prišli darovať krv, ale taktiež sme ubezpečovali darcov krvi, že nemusia mať strach z nákazy na našich odberových pracoviskách. Práve strach a obavy z nakazenia sa boli v prvej vlne pandémie najčastejšie dôvody, prečo ľudia prestávali chodiť darovať krv," dodala Frigová.

V porovnaní s rokom 2019 poklesol v roku 2020 počet odberov o 24.000. Chýbajú najmä krvné skupiny s negatívnym Rh faktorom a krvná skupina A. "Tým, že je darcov krvi v dôsledku COVID-19 menej, je dôležité, aby prišiel darovať krv každý, kto je zdravý. Nikdy nevieme akú krv budú nemocničné zariadenia potrebovať pre hospitalizovaných pacientov," zdôraznila Frigová. Za minulý rok NTS zaznamenala aj pokles počtu prvodarcov, a to o 31 percent oproti roku 2019.