Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

NTS: Počet darcov krvi sa zvýšil, zásoby sú stabilné

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Počet darcov krvi sa zvýšil, aktuálne sú zásoby stabilné. Pre TASR to uviedla projektová manažérka Národnej transfúznej stanice (NTS) SR Martina Frigová.

"So začiatkom Študentskej kvapky krvi, od 24. októbra, sme zaznamenali na našich odberných pracoviskách nárast počtu darcov krvi. Taktiež sledujeme aj stúpajúci trend v zásobách krvných skupín s negatívnym Rh faktorom," priblížila pre TASR Frigová. Dodala, že NTS zásobuje nemocničné zariadenia plynule na základe ich objednávok.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Objednať sa na odber možno aj online na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.