Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Národná transfúzna služba: Počet darcov krvi v lete každoročne klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Terajšie leto poznačila i situácia s novým koronavírusom.

Bratislava 30. júla (TASR) – Národná transfúzna služba (NTS) SR každoročne v lete zaznamenáva pokles darcov krvi z dôvodu cestovania do zahraničia či vysokých teplôt. Pre TASR to uviedla manažérka NTS SR Martina Frigová. Terajšie leto poznačila i situácia s novým koronavírusom.

"Množstvo študentov, ktorí tvoria veľkú darcovskú základňu, je v zahraničí na stážach a brigádach a darcovia krvi bývajú dočasne vyradení z darcovstva po návrate z dovoleniek z titulu cestovateľskej anamnézy," spresnila Frigová. Dodala, že toto leto je okrem uvedených faktorov špecifické v tom, že sú všetci neustále konfrontovaní s novým koronavírusom.

V súvislosti s poklesom zásob krvných prípravkov NTS SR od pondelka (27. 7.) na odberové miesta umožňuje prísť aj bez objednania sa vopred pri dodržaní princípu sociálneho odstupu. Krv však môže darovať iba osoba, ktorá za posledných 14 dní nebola v zahraničí alebo v úzkom kontakte s osobou, ktorá bola v cudzine. NTS SR pripomína, že na odberových pracoviskách stále platia prísne bezpečnostné opatrenia, zavedené na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

Darca krvi má podľa Frigovej prísť na darovanie krvi odpočinutý, dobre vyspatý a v rámci stravovacieho režimu je dôležité, aby neprišiel nalačno. "Odporúčajú sa ľahké sacharidové raňajky, prípadne ovocie či zelenina. Požitie mliečnych výrobkov sa pred darovaním krvi neodporúča," spresnila s tým, že dôležitý je tiež dostatočný pitný režim a vhodnými nápojmi sú napríklad čaj, ovocné šťavy alebo čistá voda.

Ďalej doplnila, že stravovanie je vhodné upraviť minimálne jeden deň pred darovaním krvi, vyradiť ťažké mastné a vyprážané jedlá a dodržiavať pitný režim – približne tri litre tekutín za deň. "Pred darovaním krvi darca krvi nesmie fajčiť minimálne osem hodín," upozornila.

Slovenka Katarína bola krv darovať už deväťkrát. "Stal sa z toho príjemný rituál. Páči sa mi myšlienka nezištnej pomoci a verím, že ak by som potrebovala krv ja alebo moji blízki, niekto zase pomôže nám. Na odberových miestach, kde som mala možnosť darovať, panovala väčšinou príjemná atmosféra a bol tam príjemný personál," povedala pre TASR s tým, že pokiaľ je človek zdravotne v poriadku, nie je sa čoho báť.