Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Počet darcov krvi kvôli pandémii COVID-19 klesá, varuje NTS

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

NTS pripomenula, že hoci v nemocniciach pozastavili plánované operácie, stále sa v nich nachádzajú akútni pacienti, ktorí potrebujú k záchrane svojho života transfúzne lieky.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR vyzýva zdravých ľudí, aby išli darovať krv. Ako TASR v pondelok informovala hovorkyňa NTS SR Martina Frigová, kritický je najmä stav zásob všetkých krvných skupín s Rh negatívnym faktorom. Jeden darca krvi môže zachrániť tri ľudské životy.

"V dôsledku rýchlo sa zhoršujúcej epidemiologickej situácie počas tretej vlny pandémie ochorenia COVID-19 sme za posledné dva týždne zaznamenali značný pokles darcov krvi na našich odberových pracoviskách, čo sa prejavuje zníženými zásobami transfúznych liekov," uviedla.

NTS pripomenula, že hoci v nemocniciach pozastavili plánované operácie, stále sa v nich nachádzajú akútni pacienti, ktorí potrebujú k záchrane svojho života transfúzne lieky. Ide predovšetkým o onkologických pacientov, hematologických pacientov, ale aj napríklad o pacientov na traumatológii, gynekológii a taktiež pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Na všetkých odberových pracoviskách NTS SR sú zavedené prísne bezpečnostné, hygienické a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Darca krvi sa na darovanie telefonicky objednáva na konkrétny čas, na odberovom pracovisku dostane nový respirátor, je mu zmeraná telesná teplota, dezinfikuje si ruky a vyplní formulár, v ktorom sa zisťuje darcova zdravotná a cestovateľská anamnéza.

Takto overený darca postupuje ďalej na pracovisko a absolvuje štandardný proces darovania krvi, pozostávajúci z vyplnenia dotazníka darcu krvi, predodberového vyšetrenia, vyšetrenia lekárom a následným darovaním krvi.

Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7.00 do 14.00 h s výnimkou utorka, keď je možné darovať krv od 7.00 do 17.00 h. Všetky aktuálne informácie týkajúce sa darovania krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.