Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NTS vyzýva na darovanie krvi, chýba skupina A a všetky Rh negatívne

Na snímke vozidlo Národnej transfúznej služby SR pred budovou ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas Rezortnej kvapky krvi, na ktorej zamestnanci rezortu môžu darovať dobrovoľne krv 12. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vítaní sú však darcovia všetkých krvných skupín.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. "V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín," uviedla projektová manažérka NTS Martina Frigová. Vítaní sú však darcovia všetkých krvných skupín.

NTS podľa Frigovej za posledné týždne zaznamenala na svojich odberných pracoviskách pokles darcov krvi, čo sa prejavuje aj poklesom zásob krvných prípravkov. "Táto situácia nastáva každoročne v letných mesiacoch v dôsledku dovolenkového obdobia, cestovania, vysokých denných teplôt. Podiel na zníženom počte darcov krvi má aj pretrvávajúce ochorenie COVID-19, a taktiež sú to dočasné výluky z darovania krvi v dôsledku cestovania do zahraničia," vysvetlila.

Darovať krv v odberových centrách NTS je možné počas pracovných dní od 7.00 do 14.00 h, pričom každý utorok sú predĺžené odberové hodiny do 17.00 h. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. V súvislosti s dovolenkovým obdobím NTS pripomína, že po návrate z krajín Európskej únie je možné darovať krv po siedmich dňoch, v prípade návratu z krajín mimo EÚ po 28 dňoch.