Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Národná transfúzna služba vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Národná transfúzna služba (NTS) SR vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. Nedostatok zásob aktuálne eviduje pri krvných skupinách A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Darcovia sú podľa NTS obzvlášť potrební práve v lete. "V letných mesiacoch a v dôsledku zvýšenej mobility ľudí pribúda viac úrazov a nehôd, prebiehajú neodkladné i plánované operácie, transplantácie či pôrody. Niektorí pravidelní darcovia krvi dovolenkujú v zahraničí, pričom v mnohých prípadoch pre epidemiologické obmedzenia nemôžu darovať krv bezprostredne po návrate," ozrejmila.

Pripomína, že v deň odberu je dôležité dbať na pitný režim i stravu. Človek by mal počas 24 hodín pred odberom vypiť aspoň tri litre vody. Do jedálnička je podľa NTS ideálne zaradiť ľahké, vyvážené, nízkotučné a nemliečne jedlá. "Zvoľte sacharidové jedlá ako ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo s džemom alebo medom," odporúča.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Objednať sa na odber možno aj online na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.