Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NÚDCH chce postaviť nový pavilón, plánuje aj modernizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Jednotlivé časti projektu s názvom Modernizácia a dostavba NÚDCH – Nemocnica 21. storočí sú rozdelené do niekoľkých etáp.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) chce postaviť nový intenzivistický a chirurgický pavilón, tiež modernizovať budovy a vybavenie ústavu. Celkové výdavky na projekty by mali byť vo výške viac ako 255,5 milióna eur. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Budovy a vybavenie NÚDCH boli kolaudované v roku 1989 a aj napriek čiastočným rekonštrukciám a modernizácii jednotlivých oddelení už nutne potrebujú rekonštrukciu a modernizáciu a rovnako sa zmenili možnosti liečby a vzdelávania budúcich zdravotníkov," vysvetlila hovorkyňa. Jednotlivé časti projektu s názvom Modernizácia a dostavba NÚDCH – Nemocnica 21. storočí sú rozdelené do niekoľkých etáp.

Prvou časťou je dostavba a rekonštrukcia existujúceho areálu, na čo sú potrebné finančné prostriedky vo výške viac ako 186 miliónov eur. "Z toho 105,6 milióna eur s DPH na dostavbu nového pavilónu, na rekonštrukcie existujúceho areálu 46 a 35,5 milióna eur s DPH," spresnila Kamenická. Nový pavilón má podľa jej slov fungovať v systéme jedno dieťa s rodičom na izbe a s procesmi a trasami nastavenými tak, aby boli oddelení ambulantní pacienti od hospitalizovaných a urgentných.

Druhá časť sa týka kompletnej infraštruktúry, vybavenia, zosieťovania a kybernetickej bezpečnosti, na čo NÚDCH potrebuje vyše 20,4 milióna eur. "IT siete, dátové úložiská budú kompletne nahradené novou štruktúrovanou kabelážou s optickým vláknom a novými dátovými úložiskami a riešeniami," spresnila Kamenická.

Poslednou časťou je výmena a dovybavenie ústavu medicínskou technikou, na čo bude potrebných 48 miliónov eur. "Už dnes riešime viac ako 60 percent všetkých ťažkých operácií a diagnostických výkonov detí z celého Slovenska a moderné a sofistikované prístrojové vybavenie je na úspešné riešenie týchto a iných stavov nevyhnutné," ozrejmila hovorkyňa.

Cieľom projektu je podľa hovorkyne vytvorenie komplexnej modernej detskej nemocnice na Slovensku s vybudovanou priestorovou kapacitou na vzdelávanie a simulačné centrum. "Tento rok začíname s realizáciou projektu v oblasti IT infraštruktúry. Rovnako v jednotlivých častiach projektov sme už začali podnikať kroky tak, aby mohli byť zrealizované," doplnila Kamenická.